Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.06.2019 06:04:07

Jednoduché vysvětlení, proč se v Americe daří diskontům

Vypadalo to, že se blíží jejich konec. Teď ale americké diskontní řetězce jako Walmart či Target prosperují. Jiným maloobchodním řetězcům a sítím specializovaných prodejen se přitom tolik nedaří. Bank of America vysvětluje proč.

Američané milují výhodné slevy. Více utrácejí všichni. Nejvíce ale rostou výdaje zákazníků, kteří mají nejhlouběji do kapsy, tvrdí americká banka v novém reportu.

Za nízkopříjmové se v ní považují domácnosti s příjmy pod 50.000 USD za rok. Ty ale jenom v dubnu utratily o 6 procent více než před rokem. Výdaje středně a vysokopříjmových zákazníků rostly oproti tomu pomaleji po celé zemi.

Spotřebitelská důvěra zůstává ve Spojených státech nadále na vysoké úrovni, přestože obchodní válka mezi USA a Čínou pokračuje. Nezaměstnanost je pořád nízká, a tak se někteří spotřebitelé s nižšími příjmy mohli na začátku roku dívat na svět optimističtěji a utrácet o trochu více. Ukazuje to graf níže, zachycující agregované retailové platby debetními a kreditními kartami bez nákupů aut a benzínu. A jestli domácnosti s nižšími příjmy někde utrácejí, jsou to diskonty. Jako Walmart, Target nebo Dollar Tree.

Nejsou to tedy obchodní domy typu J.C. Penney nebo Sears, které musely masově zavírat svoje obchody, ale ani sítě specializovaných prodejen. Po více než 60 letech odchází z byznysu s dámskou módou řetězec obchodů Dressbarn, jehož všech 650 prodejen by mohlo být zavřeno do konce letošního roku. Všech 11 amerických prodejen chce zavřít Topshop, jehož mateřská společnost Arcadia Group, sídlící v Londýně, usiluje o restrukturalizaci a požádala o soudní ochranu před věřiteli. Forever 21 uvažuje o restrukturalizaci a společnosti jako Abercrombie & Fitch a Gap mají velké problém s tím, jak zlepšit tržby.

Bank of America přitom provozovatelům nákupních mallů nepředpovídá moc dobrého. Zastaralých „nákupáků“ má Amerika pravděpodobně pořád hodně a zavírání takovýchto obchodů bude podle americké banky pokračovat. Walmart s Targetem a jim podobní z toho budou jenom profitovat.

Investoři už si toho všimli. Akcie Walmart jsou letos zatím vyšší o 12 % (níže je modrou linií graf za 5 let), akcie Target o skoro 30 % (výkonnost akcií za 5 let ukazuje červená linie v grafu níže) a akcie Costco o více než 20 %. Akcie diskontů Dollar General, který má obchody hlavně na jiho- a středozápadě a východě USA, stouply letos o 20 % a akcie Dollar Tree, který provozuje smíšené diskonty po celých USA, stouply od ledna o 11 %.



Jenom letos oznámili američtí obchodníci uzavření už více než 7150 obchodů. V roce 2017 to bylo rekordních celkem 8139 zavřených prodejen, naopak loni toto tempo zpomalilo na 5524, tvrdí společnosti Coresight.

Zdroje: BBG, CNBC, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688