mpo.cz (MPO)
Kryptoměny  |  06.06.2019 14:38:47

MPO na semináři představilo využití blockchainu

Publikováno:
6.6.2019
Autor:
Odbor komunikace 01400

Ministerstvo průmyslu a obchodu uspořádalo ve středu 5. června v pořadí již třetí seminář k digitální ekonomice, tentokrát na téma „Technologie blockchain v digitální ekonomice“.


Seminář pro státní zaměstnance, malé a střední podniky a novináře k tématu blockchain vznikl ve spolupráci s iniciativou Blockchain Republic.

První a druhá část setkání byla věnována představení využití blockchainu a technologií distribuovaného registru (DLT). Experti se zaměřili na otázky ochrany osobních údajů, kyberbezpečnosti a regulatorních překážek v souvislosti s DLT. Třetí část setkání představila praktické příklady dobré praxe v ČR i zahraničí.

Na akci vystoupili náměstci ministra Jan Dejl a Petr Očko, Milena Jabůrková ze Svazu průmyslu a dopravy ČR Marta Piekarska ze společnosti Hyperledger/Linux Foundation, Maria Staszkiewicz z České fintech asociace a Blockchain Republic, Hana Gawlasová ze Squire Patton Boggs a další.

Účastníci semináře se například dozvěděli, že:

  • Blockchain je jednou z technologií distribuovaného registru, které proměňují internet v transakční síť. Umožňuje bezpečné a bezprostřední sdílení a ukládání hodnoty v elektronické podobě bez obavy ze zneužití či manipulace.
  • Podle WTO a Světového ekonomického fóra může blockchain ušetřit až 30 % celkových nákladů ve finančním sektoru a logistice a přispět tak k posílení mezinárodního obchodu až o bilion dolarů v nejbližším desetiletí.
  • Blockchain a technologie distribuovaného registru jsou mnohem víc než jen kryptoaktiva. Promlouvají do celé řady sektorů.
  • Mezi hlavní přínosy blockchainu patří snížení administrativní zátěže, vysoká míra zabezpečení a transparentnost.
  • Česká republika zvažuje v souvislosti s technologií blockchain změny v právní úpravě. Měly by vyřešit stávající omezení pro jeho použití a to hlavně v oblasti mezinárodního obchodu, logistiky nebo finančního sektoru. Legislativní změny by měly vycházet z principu technologické neutrality a být ukotveny v občanském zákoníku. Novely zákonů by měly počítat například s možností zápisu instrumentů používaných v mezinárodním obchodě a některých cenných papírů do decentralizované databáze.
  • Blockchain přináší nové obchodní modely postavené na decentralizaci a tzv. tokenizaci (způsob, jak právo na věc vyjádřit digitálně a jednoduchý převod hodnoty). Umožňuje šifrování a nedovoluje záznamy libovolně měnit nebo kopírovat.
  • Budoucnost použití blockchainu je zejména v obchodních a dodavatelských řetězcích & logistice, inteligentních smlouvách, financování obchodu, ale využití může najít dokonce i ve stavebnictví.
  • V oblasti bezpečnosti potravinového řetězce a řízení rizika kvality potravin umožňuje technologie blockchain rychlejší identifikaci problémů spojených s prošlými potravinami a minimalizaci vzniku rizik pro zákazníky. Urychluje sledovatelnost všech produktů a kroků v dodavatelském řetězci, tím zvyšuje bezpečnost potravin, optimalizuje logistiku a snižuje plýtvání potravinami o třetinu.
  • V oblasti finančních transakcí umožňuje blockchain vypořádávání přeshraničních plateb v reálném čase. Odstraňuje potřebu prostředníků, a tím zvyšuje transparentnost a rychlost finančních operací, které je tak možno realizovat bezprostředně 24 hodin 7 dní v týdnu.
  • V dopravě blockchain snižuje náklady a zvyšuje transparentnost napříč dodavatelskými řetězci. Odstraňuje neefektivnost procesů založených na oběhu papírových dokladů. Zvyšuje dohledatelnost zboží při transportu až o 15 %, snižuje prodlevy a zkázu rychloobrátkového zboží.
  • V zemědělství technologie blockchain nabízí lepší přehled o dodávkách a kvalitě vyprodukovaných surovin. Díky zpětné dohledatelnosti a identifikaci procesů v pravý čas na správném místě se zvyšuje důvěryhodnost u spotřebitelů.
  • Ve stavebnictví může blockchain přispět k automatizaci, lepšímu využívání digitálních technologií a udržitelné mobilitě. S využitím technologie blockchain se mohou opravy silnic zrychlit až o 30 % a využitelnost cest zvýšit z 12 na 18 let.
  • Technologie blockchain má využití i v oblasti vzdělávacího systému. Nabízí ukládání a sdílení známek, kreditů a potvrzení o kvalifikaci na evropské úrovni. Využití najde blockchain i při vydávání a správě cenných papírů nebo náhradě digitální ID papírových občanských průkazů.

Zveme Vás na další semináře MPO k digitální ekonomice a novým technologiím:

„Podpora budování a využívání Digital Innovation Hubs“ 26. 6. 2019

„Podpora a budování infrastrktury pro technologie HPC“ 18. 9. 2019

„Design thinking výzkumných aktivit & DES“ 16. 10. 2019

„Inovační leadership v digitální ekonomice20. 11. 2019

„Podpora a rozvoj technologických start-upů11. 12. 2019


Galerie


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688