OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.06.2019 09:50:44, aktualizováno 01.07.2019 10:00:00

Bude v Německu zavedeno pojištění pro případ sucha se státní podporou?

Na portálu Versicherungswirtschaftheute byl publikován článek, který se týká úvah o zavedení pojištění pro případ sucha s významnou státní podporou. Sucho není problémem jenom v Německu, ale v podstatě v celé Evropě. Je tudíž účelné se s náměty na takovou pomoc zemědělcům blíže seznámit.

Dopady ze změny klimatu jsou stále viditelnější. V loňském roce došlo v Německu kvůli suchu k velkým škodám na úrodě. Z tohoto důvodu se nyní politikové zabývají otázkou, jak ochranu proti nedostatku vody vylepšit. Jednou z možností je postupná změna stávajícího pojištění pro případ více pojistných nebezpečí, u kterého je stanovena snížená daňová sazba.

Ukazuje se, že přes nasazení veškeré moderní techniky to v zemědělství bez vody nejde. Plně se tato teze potvrdila v minulém roce. Sucho vyvolalo škody ve výši 2,5 mld. EUR a státní pomoc činila stovky milionů eur. Politikové proto chtějí zemědělcům zajistit větší pomoc.

Saský ministr Thomas Schmidt chce sucho, tedy událost spojenou s počasím, zahrnout jako dodatečné pojistné riziko do stávajícího pojištění pro případ více pojistných nebezpečí, které má nízkou daňovou sazbu. Od 1. ledna 2013 totiž platí pro vybraná pojištění zvláštní daňová sazba jen ve výši 0,03 %.

Mezi tato pojištění patří pojištění pro případ vichřice, pojištění pro případ silného mrazu, pojištění pro případ silného deště, pojištění pro případ povodní a pojištění pro případ krupobití. Takové daňové řešení usnadňuje zemědělcům sjednání sdruženého (kombinovaného) pojištění, jež poskytuje pojistnou ochranu pro případ výše uvedených pojistných nebezpečí.   

Schmidt argumentuje tím, že změně klimatu se musí obsahově přizpůsobit i pojištění. Proto je nutno zařadit „sucho“ jako dodatečné riziko do daňově zvýhodněných pojištění. Pro zemědělce v Sasku by to byla významná pomoc a důležitý krok v individuálním zabezpečení proti rizikům.

Náměty na pomoc zemědělcům se objevují i v Bavorsku. Tamní ministryně zemědělství Michaela Kaniber se zasazuje o zavedení pojištění pro případ sucha podporovaného státem. Polovinu pojistného by měl zaplatit příslušný zemědělec, čtvrtinu federace a čtvrtinu daná spolková země. 

V pojišťovnictví se setkávají výše uvedené návrhy s příznivou odezvou. Podpora pojištění by se určitě i v Německu stala pobídkou k privátní, odpovědné a financovatelné prevenci rizik, aniž by se omezila svoboda podnikání. Například zahrnutí „sucha“ mezi vybraná pojištění se sníženou daňovou sazbou by byl určitě první správný krok ve prospěch zemědělců. Je nutno dodat, že například pojišťovna Vereinigte Hagelversicherung nabídla své odborné schopnosti k dopracování zmíněných návrhů.  Diskuze o těchto a dalších návrzích je nezbytná, neboť v dohledné době nelze očekávat, že by se klimatická rizika snižovala.

Zdroj: Versicherungswirtschaftheute

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688