OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  06.06.2019 12:02:53

Pojištěné škody z katastrof v roce 2018 přesáhly 85 miliard $

Swiss Re Institute zveřejnil informace o dopadech z katastrofických událostí v roce 2018. Pojištěné škody činily 85 mld. USD, což je čtvrtá nejvyšší úroveň podle dlouhodobých statistik zmíněného institutu.

Vyšší škody byly zaznamenány jen v letech 2005, 2011 a 2017. Více než polovina z těchto škod připadla na malé a středně velké sekundárnípřírodní katastrofy. Pokud se sečtou výplaty pojistných plnění z titulu přírodních katastrof v roce 2017 a 2018, tak celková částka ve výši 219 mld. USD je historicky vůbec nejvyšší pro dvouleté období.

Swiss Re Institute uvedl ve zmíněné studii o katastrofách v roce 2018 mimo jiné tato základní fakta a údaje. Ve světě došlo v roce 2018 k 304 katastrofickým událostem, což je stejný počet jako v předchozím roce. Z tohoto počtu bylo 181 událostí přírodními katastrofami a 123 událostí bylo způsobeno člověkem.

13 500 osob zemřelo ve světě v roce 2018 v důsledku katastrof nebo bylo pohřešováno, což je jeden z nejnižších počtů za dobu tvorby příslušných statistik Swiss Re Institute. Přírodní katastrofy si vyžádaly 9 800 obětí a katastrofy způsobené člověkem cca 3 600 obětí. V roce 2017 bylo vykázáno 3 000 obětí z titulu katastrof způsobených člověkem.

Celkové ekonomické škody z katastrof dosáhly v roce 2018 globálně podle odhadu 165 mld. USD, přičemž 155 mld. USD vyplynulo z přírodních katastrof a zbytek připadl na katastrofy způsobené člověkem. V roce 2017 představovaly celkové ekonomické škody 350 mld. USD, což znamená, že škody v roce 2018 jsou o více než polovinu nižší ve srovnání s předchozím rokem. Pro srovnání lze doplnit, že průměr celkových ekonomických škod za posledních 10 let (po očištění o inflaci) činí 220 mld. USD. Důvodem nižších škod v roce 2018 je ta skutečnost, že nenastala žádná skutečně velká katastrofa. Celkové ekonomické škody z katastrof v roce 2018 se podílejí 0,19 % na globálním hrubém domácím produktu (průměr za posledních 10 let je 0,28 %).

Pojištěné škody z katastrof dosáhly v roce 2018 výše 85 mld. USD, kdežto v roce 2017 činily výplaty pojistných plnění z titulu katastrof 150 mld. USD. Pojištěné škody z přírodních katastrof byly vykázány ve výši 76 mld. USD. Zbytek ve výši 9 mld. USD připadá na katastrofy způsobené člověkem. Nejnákladnější katastrofou ve světě v roce 2018 byl lesní požár v Kalifornii označovaný jako „Camp Fire“. Vyplynuly z něho pojištěné škody ve výši 12 mld. USD.

Kromě základních faktů a údajů obsahuje sledovaná studie mnohé podrobné údaje o katastrofách ve světě v roce 2018. Detailní pozornost je věnována též sekundárním katastrofickým událostem, kapacitám a příležitostem pojistitelů, mezeře v pojistné ochraně v jednotlivých regionech i globálně apod. Zainteresovaným čtenářům lze doporučit její hlubší studium.

Primárními katastrofami se podle Swiss Re Institute rozumí např. tropické cyklóny, zemětřesení, zimní vichřice v Evropě. Zjednodušeně řečeno, ostatní přírodní katastrofy jsou označovány jako sekundární.

 

Zdroj: Swiss Re Institute

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688