Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  05.06.2019 09:09:19

Největší denní růst akcií za poslední měsíce

Akciové indexy v USA včera výrazně rostly přes 2% a zaznamenaly tak nejlepší výkon za poslední půlrok. Jedná se však víceméně o korekci dynamického poklesu za poslední měsíc, když trhy již čekaly na nějaké pozitivní zprávy. Ty přišly v podobě vyjádření představitelů FEDU, kteří připouštějí možnost snížení úrokových sazeb kvůli dopadům obchodní války.
Republikánští senátoři se rovněž vyjádřili proti uvalení cel na mexické exporty a připustili možnost hlasování pro zablokování prezidentova rozhodnutí. Dále bylo oznámeno, že vedoucí pracovníci technologických firem (Apple, Google, Facebook...) budou předvoláni k výpovědi před parlamentní komisí ohledně možného zneužití dominantního tržního postavení těchto firem.
Nejlépe performujícím titulem byl výrobce hraček Mattel (+12%), který uzavřel nadnárodní licenční dohodu na výrobu řady produktů od firmy Sanrio, která mj. vlastní značku Hello Kitty. Výrobky by se měly prodávat od roku 2020 a představují pro firmu zajímavou příležitost. Výkonnost akcií firmy byla v poslední době (-30% od března) zatížena obchodní válkou a obavami o zpomalení domácí spotřebitelské aktivity.

Akciové trhy v Evropě také rostly po slovech prezidenta Trumpa ve Velké Británii, kdy slíbil mezi státy uzavřít „vynikající“ obchodní dohodu spolu s konstatováním, že se vzájemný objem obchodu může až ztrojnásobit, si londýnský FTSE 100 připsal 0,4%, Euro Stoxx 50 1% a německý DAX zhruba 1,5%.
Růst byl také tažen zejména automobilovým průmyslem, který zažil nejlepší den za poslední dva měsíce. Royal Bank of Canada komentovala evropské automobilky, o kterých řekla, že jsou na tom lépe, než značí aktuální rating a považuje minulý pokles vlivem obchodní války za nepřiměřený a krátkodobý. Proto si Daimler připsal přes 4,1%, Volkswagen 3,3%, Bayerische Motoren Werke 2,9% a Continental 3,2%. Po automobilovém průmyslu rostly i akcie evropských bank zhruba o 2,1%.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688