TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.06.2019 08:04:52

Spalničky se šíří Evropou, mohou i usmrtit

Spalničky se v celé Evropě šíří už více než tři roky. Neustále narůstá počet případů a Česko není výjimkou. Zdravotníci teď vydali varování, jakým skupinám hrozí nákaza nejvíce. Riziko bude podle nich trvat, dokud bude ve společnosti nízká proočkovanost.

Evropa se potýká s rozsáhlou epidemií spalniček. Od začátku roku 2016 do konce března 2019 se nakazilo ve 30 evropských zemí více než 44 tisíc lidí. Vyplývá to z údajů zveřejněných Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a českým Státním zdravotním ústavem (SZÚ).

Každý rok průměrně vzrostl počet pacientů se spalničkami o 26 na milion obyvatel. Podle epidemiologů bude epidemie i nadále pokračovat, dokud se budou v určitých kolektivech (např. ve školce) hromadit neočkovaní lidé a dokud nebude dostatečné množství obyvatel očkováno dvěma vakcínami.

ECDC se dlouhodobě zaměřuje na tři hlavní faktory zvyšující riziko šíření spalniček. Prvním z nich je to, že přetrvává velká skupina lidí "vnímavých" ke spalničkám. Ti jsou náchylnější k nákaze z různých důvodů - jde třeba o děti, které už nejsou chráněny mateřskými protilátkami, ale ještě nejsou ve věku očkování.

Druhým je fakt, že se onemocnění vyskytuje ve velké míře u kojenců a dospělých, kteří mají nejvyšší pravděpodobnost komplikací. Dospělí tvořili ve sledovaném období 35 % případů, nemocných kojenců zase přibývá rychleji než jiných skupin. Téměř polovina všech úmrtí byla u miminek.

Zatřetí stále pokračuje možnost "dovozu" spalniček z jiných zemí. To může vést ke zhoršení současné epidemii nebo ke vzniku nové v komunitách, kde zatím nákaza nekoluje. Téměř polovina lidí se v posledních třech letech nakazila v zahraničí.

"Spalničky jsou v současné době v zemích EU/EEA závažnou přeshraniční hrozbou, a to i v těch zemích, které byly až dosud považovány za země s přerušeným endemickým přenosem spalniček," varují zdravotníci s tím, že požadovanou proočkovanost (95 %) splnily v roce 2017 jen čtyři státy. V Česku byla pod 84 %.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688