Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  05.06.2019 06:05:06

ČEZ – Pleskač prodal akcie za více než 30 milionů korun

Po necelých dvou měsících se odhodlal k využití opčního motivačního programu další člen představenstva společnosti ČEZ. Tentokrát jeden z nejvýše postavených, resp. místopředseda představenstva Tomáš Pleskač, který je zároveň ředitelem divize nová energetika a distribuce a zástupcem generálního ředitele pro rozvoj. Ze své pozice má od loňského ledna nově nárok na každoroční příděl již 100 tisíc opcí na akcie ČEZ. Dřívější odměna činila 60 tisíc opcí a právě takové množství Pleskač, dle až v úterý zveřejněného regulatorního hlášení, na konci května využil.

„Prémie“ 6,5 mil.

Ve čtvrtek 30. května uplatnil opce a získal tak 60 tisíc akcií ČEZ za kurz 425,47 . Jinými slovy firemní akcie za více než 25,5 mil. , které obratem začal z většiny se zhruba 26 % ziskem prodávat. Hned ve stejný den na 52 tisíc akcií ČEZ za ceny 537 až 538,50 , následně v pátek dalších 5 447 akcií za ceny 536 až 539 . Na prodaných akciích zkrátka realizoval hrubý zisk téměř 6,5 mil. .

Ing. Tomáš Pleskač, MBA, zdroj: ČEZ

Vedle toho Pleskačovi zůstalo z uplatněných opcí přes 2,5 tisíce akcií ČEZ, které lze aktuálně ocenit na zhruba 1,38 mil. . Jejich pořizovací cena byla o necelých 200 tis. Kč nižší…

Pleskač prodal, co mohl

K počtu ponechaných akcií možno zmínit parametry opčního motivačního programu ČEZ. Manažer při uplatnění opcí musí následně nadále držet akcie ČEZ odpovídající alespoň 20 % možného realizovaného zisku. Ten se počítá z rozdílu tržního kurzu akcií ČEZ v den uplatnění programu a ceny opcí. V případě Tomáše Pleskače si dle našich propočtů musel nyní ponechat na 2 519 akcií ČEZ. Dle dosud zveřejněných hlášení jich neprodal 2 553. Prodejem prakticky všech možných akcií tak Pleskač přílišnou důvěrurůstovou budoucnost akcií ČEZ aktuálně nevyjádřil…

Zachoval se tak vlastně rozdílně oproti šéfovi ÚJV Řež Danielu Jiřičkovi, který se v lednu stal ve skupině první vlaštovkou, když si ponechal podstatně více akcií, než musel (více také zde). Následoval ho částečně dokonce i Daniel Beneš, jak jsme informovali v článku „Šéf ČEZ v týdnu prodal „jen“ 130 tisíc akcií“.

K opčnímu motivačnímu programu ČEZ možno připomenout, že je trnem v oku pro některé významné minoritní akcionáře. Skupina okolo Michala Šnobra právě i kvůli němu loni na podzim požádala o svolání valné hromady, kde však proti hlasům majoritního akcionáře své navrhované změny neprosadila. Na letošní „řádné“ valné hromadě 26. června se od dané skupiny nejspíše dočkáme protinávrhu a to tentokrát ohledně výše dividendy. Místo představenstvem navrhovaných 24 , by Šnobr a spol. rádi viděli dividendu 35 .

Dividenda je pro manažery ČEZ vlastně určitou nevýhodou, když na přidělené opce se nevztahuje. Logicky je výhodnější využít opce před dividendou, resp. realizovat v dané období příp. prodej, když následně po rozhodném dnu pro nárok lze očekávat technickou kurzovou korekci. Připomenout lze, že rozhodné datum pro letošní dividendu je navrhováno na 2. července, resp. naposledy s nárokem by se tak měly akcie ČEZ obchodovat na pražské burze 28. června.

Jak se stanovuje cena opcí

Pro manažery energetické společnosti se cena přídělu opcí stanovuje každoročně jako vážený průměr z cen, za které byly uskutečněny obchody s akciemi ČEZ na regulovaném trhu v době jednoho měsíce před dnem daného přídělu opcí. V případě Tomáše Pleskače  je tak dle loňské nové smlouvy s ČEZ pro stanovení ceny opcí každoročně rozhodující kurz akcií ČEZ zhruba od poloviny prosince do poloviny ledna. Daný program umožňuje realizovat opce nejdříve po 2 letech od každého přídělu, nejpozději však do 3,5 roku. Jinak propadají. Zejména v letech 2016-2017, vzhledem k tehdejší ceně akcií ČEZ, nezbylo manažerům než právě nechat opce propadnout.

Závěrem možno shrnout, že letos zatím manažeři ČEZ uplatnili opce na celkem 310 tisíc firemních akcií. Zpět do „trhu“ jich přišla většina, resp. přes 272 tisíc. Akcie ČEZ se v úterý obchodovaly na téměř 7 týdenních maximech 542,50 , nakonec zakončily na 540 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688