Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  03.06.2019 15:32:18

Premiér Babiš se setkal se státní poradkyní Myanmaru Su Ťij

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš dnes jednal se státní poradkyní Republiky Myanmarský Svaz Aun Schan Su Ťij. Hovořili spolu o rozšíření vzájemné ekonomické spolupráce, humanitární a rozvojové pomoci, kterou ČR zemi poskytuje či o lidských právech. Premiér také ocenil, že se Myanmar rozhodl po 26 letech znovuotevřít svoje velvyslanectví v Praze, což podle něj pomůže rozvoji vzájemné spolupráce v mnoha oblastech.

Jde o první návštěvu na úrovni předsedů vlád, která se mezi ČR a Myanmarem uskutečnila od vzniku samostatné České republiky. Státní poradkyně přijela do ČR právě letos, kdy ČR slaví 30. výročí sametové revoluce. „Myanmar byl dlouho uzavřenou zemí a paní Su Ťij se velkou měrou zasadila o to, aby v zemi proběhly potřebné demokratické změny a Myanmar se tak mohl po letech otevřít světu,“ uvedl premiér.

Oba představitelé hovořili také o ekonomické spolupráci. Myanmar plánuje v blízké době výrazně modernizovat své hospodářství. „Vidíme v našich ekonomických vztazích velký potenciál. Naše spolupráce má navíc dlouhou tradici, československé firmy v tehdejší Barmě už v 70. a 80. letech vybudovaly několik továren včetně například pivovaru či cukrovaru. Myanmarský trh nabízí našim firmám spoustu obchodních a investičních příležitostí a já věřím, že jich bude do Myanmaru čím dál tím víc pronikat,“ dodal Andrej Babiš.

Důležitou součástí současné spolupráce je humanitární a rozvojová pomoc, kterou Česká republika Myanmaru poskytuje. Ta se soustředí především na oblasti školství, zdravotnictví či obnovu po přírodních katastrofách. Celkové dotace na humanitární pomoc Myanmaru se blíží 10 % celého humanitárního rozpočtu MZV ČR. Premiér a státní poradkyně otevřeli také téma spolupráce ve vzdělávání, která již nyní probíhá a o jejíž rozšíření má Myanmar zájem.

S paní státní poradkyní jsme se shodli na prospěšnosti mezivládních vysokoškolských stipendií, které ČR posledních 10 let udělovala myanmarským studentům, a na tom, že by naše univerzity, ale také výzkumníci, mohli realizovat společné projekty,“ uvedl premiér.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688