Patria (Patria Finance)
Kryptoměny  |  03.06.2019 11:13:19

Bloomberg: Vzestup bitcoinu zastírá fakt, že ho nikdo nepoužívá

Současný rychlý vzestup ceny kybernetické měny bitcoin zastírá jednu nepříjemnou skutečnost - prakticky nikdo ji nepoužívá k ničemu jinému než ke spekulaci. Za první čtyři měsíce se v této největší a nejznámější digitální měně světa totiž u obchodníků uskutečnilo pouze 1,3 procenta transakcí, což není žádná velká změna proti předchozím dvěma letům, kdy bitcoin procházel vlnami vzestupů i pádů. Ukazují to data americké výzkumné společnosti Chainalysis.

Jakkoli obchodní společnosti jako AT&T nechávají zákazníky kryptoměnami platit, problém je v tom, že jen málo spekulantů má zájem na jejich používání, když cena kryptoměny může v řádu týdnů stoupnout o dalších 50 procent. To je nyní hlavní dilema bitcoinu, upozorňuje agentura Bloomberg. Bitcoin potřebuje medializaci, aby přitáhl davy a stal se životaschopnou elektronickou alternativou k penězům. Spolu s ním se ale vyvinula kultura "křečků", kteří preferují hromadění před utrácením.

"Ekonomické aktivitě bitcoinu i nadále dominují burzovní obchody," uvedl ekonom Kim Grauer ze společnosti Chainalysis. "To značí, že bitcoin se dál používá hlavně ke spekulaci a široké uplatnění stále není realitou," dodal Grauer.

Cena bitcoinu, který vznikl v roce 2009, se letos výrazně zvyšuje. Od ledna se více než zdvojnásobila na téměř 9000 dolarů (208.000 ). V roce 2017 bitcoin zpevnil zhruba o 1400 procent na téměř 20.000 dolarů (463.000 ), ale už v následujícím roce přišel pád o více než 70 procent.

Používání digitální měny v obchodech ve zmíněných 1,3 procenta transakcí je stále pod vrcholem roku 2017, kdy na platby v obchodech připadlo 1,5 procenta všech transakcí. Loni, kdy bitcoin prudce oslabil, to bylo 0,9 procenta. Rychleji se šíří platby v bitcoinech v takzvaných P2P transakcích nebo v ilegálních aktivitách na takzvaném darknetu, což je obtížně přístupná, anonymní část internetu.

Naprostá většina transakcí v bitcoinech ale stále připadá na burzovní aktivity. Letos od ledna do dubna to bylo 89,7 procenta, za celý loňský rok pak 91,9 procenta, uvádí společnost Chainalysis.

Tvůrce bitcoinu, vývojář chránící se pseudonymem Satoši Nakamoto, měl představu využití kryptoměny v každodenních transakcích, od nákupu kávy až po placení za pronájem auta. Poslední dobou investoři zdůrazňují, že bitcoin se místo toho přeměnil na digitální verzi zlata - aktiva, které si drží hodnotu v době ekonomické nejistoty, protože bitcoin nemá vazby na akcie ani dluhopisy. To ale může být jen zbožné přání, píše Bloomberg.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688