TNBiz (TN.cz)
Práce  |  02.06.2019 11:17:27

Firmy hledají brigádníky. Studenty lákají na benefity

V květnu hledají firmy velké množství brigádníků. Některé společnosti však upozorňují na nízkou produktivitu pracovníků, zejména studentů. V posledních letech je i více podvodných nabídek.

Sezóna letních brigád se rychle blíží, během jara se na ni připravují zejména firmy, které na období prázdnin vypisují volné pozice. "Podle našich statistik se největší počet brigád v roce zadá v květnu, ale z toho je jen velmi malé množství s nástupem od 1.7. Největší zájem ze strany uchazečů je pak v srpnu," řekl Daniel Hrtáň, jednatel společnosti Fajn-brigady.cz.

"Je vždy lepší, pokud firmy s náborem začnou co nejdříve, ať mají časovou rezervu a nemusí se stresovat," dodal Daniel Hrtáň. Jeho slova potvrzují i zástupci jednotlivých společností. "Před létem se vše snažíme řešit s dostatečným předstihem, tedy ideálně už během května," řekla Bohumila Žáková, vedoucí personálního oddělení společnosti Enbra.

Nízká produktivita studentů

Nejčastějšími brigádníky bývají zpravidla studenti, existují však i četné výjimky. "Často se setkáváme s tím, že se jedná o běžné pracující lidi, kteří tuto brigádu vykonávají ve svém volnu, například během dovolené," řekl Michal Chmelař z Agentury Tapaza.

Studentům podle Mazáka často chybí dostatečná produktivita. "Studenti berou brigádu jako jednorázový přivýdělek. Je proto potřeba je sledovat, v jejich práci lze často hledat velké rozdíly. Zatímco někteří pracovat chtějí a umějí, u jiných je situace opačná," řekl uvedl předseda obchodního Družstva CBA Roman Mazák.

Podle Marcely Vyskokové z personální agentury Advantage Consulting se některé firmy tento problém snaží řešit náborem studujících dětí svých zaměstnanců. "Takoví brigádníci jsou mnohem zodpovědnější, protože pracují ve stejné firmě jako rodiče a mnohdy mají možnost i přímo poznat
jejich práci," uvedla.

Náskok firem před agenturami

Variantou je také navázaní spolupráce s brigádníky z minulých let, kteří se dané firmě osvědčili. "S brigádníky máme velmi dobré zkušenosti, vzhledem k celoroční spolupráci se školami se nám intenzivně hlásí i sami. Ne jednou se stalo, že u nás nakonec zůstali natrvalo," dodala Žáková.

Benefity brigádníkům

Mezi firmami v posledních letech také roste konkurence, aby pracovníkům v létě nabídly zajímavé podmínky. "Uchazeče se snaží zaujmout různými způsoby, nejenom finančními odměnami. Oblíbené jsou i jiné typy benefitů jako výplata po směně či týdně a home office," popsal Hrtáň.

Mezi další populární benefity pak lze zařadit i rozložení směn nebo příplatky za víkendové či noční směny. "Pokud je odměna menší, dorovnávají to firmy většinou benefity jako občerstvení či zdarma oběd nebo slevu na výrobky," doplnila Vyskoková.

Brigádu je možné sjednat si buď prostřednictvím agentury, nebo přímo u daného zaměstnavatele. V prvním případě odpadá pro zájemce většina administrativy, zároveň to však znamená také nižší odměnu. Podle odborníků přitom existují dva typy uchazečů. "Jedni agentury ze zásady odmítají, druhým nevadí. V našem případě nejvíce brigád inzerují firmy, a to zhruba ze tří čtvrtin, v 16 % pak agentury," přiblížil Hrtáň.

Podvodné nabídky ze zahraničí

Variantou pro tuzemské zájemce je také brigáda v zahraničí, kde zpravidla mohou získat více peněz. V posledních letech se však množí počet podvodných nabídek. "Jejich součástí je často snový výdělek, se kterým se pojí vstupní poplatek.Po jeho uhrazení se však zájemci už nikdo neozve," řekla Marcela Vyskoková.

"Odolat vysokému ohodnocení a lákavým pracovním podmínkám není často snadné. Důkladný výběr zprostředkovatele brigády ale lidi před podvodníky může ochránit. Jednoduchou radou, jak nenaletět, je důkladně si prověřit zprostředkovatele brigády," dodala Vyskoková.

Podle Vyskokové je zároveň nutné vždy i kratší brigádu smluvně podložit. "Nejčastěji śe jedná o dohodu o provedení práce, ústní dohody neplatí," uzavřela.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688