Česko zavede nová pravidla pro drony: budou platit registrace a zkoušky

TNBiz, 31.5.2019

Drony nad čtvrt kilogramu a lehčí stroje s kamerou budou muset mít pro snadnou identifikaci nově registraci a jejich piloti budou muset složit zkoušky podobné těm v autoškole. Nová pravidla, která nařídila Evropská unie, by měla začít platit příští rok.

Zaregistrovat drony budou muset v Česku desetitisíce lidí. A to nejen ti, kteří si stroj koupí nově, ale i majitelé, kteří ho mají už delší dobu a chtějí s ním dál létat.

Pro ně ale bude platit výjimka - na pořízení registračního čísla totiž budou mít dva roky. Evropská unie tak chce zvýšit bezpečnost na evropském nebi.

V minulosti se totiž už několikrát stalo, že drony ohrožovaly například letadla nebo lidi, když létaly příliš nízko nad jejich hlavami.

 
Podle Úřadu pro civilní letectví bude potřeba ještě upravit zákon o civilním letectví z roku 1997. Jak ale přesně budou takové espézetky vypadat, zatím není jasné. A to samé platí o podobě zkoušek.

Piloti by však měli prokázat například znalost meteorologie či pravidel, které používání bezpilotních létajících prostředků upravují. Doposud v Česku registraci dronů museli řešit jen lidé a firmy, kteří je používají ke komerčním účelům, nebo majitelé strojů těžších než 20 kilogramů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky