Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2019 14:03:01

CNBC: Trumpova cla vůči Mexiku ohrožují podpis USMCA


Osud obchodní Dohody USA-Mexiko-Kanada (USMCA), která má nahradit Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), je po rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa uvalit clo na veškerý mexický dovoz nejistý. Shodli se na tom odborníci oslovení zpravodajským serverem CNBC. Proces ratifikace přitom právě odstartoval.
 
Trump v noci na dnešek oznámil, že od 10. června veškerý dovoz z Mexika bude zatížen pětiprocentním clem. Chce tak přimět Mexiko, aby zastavilo příliv migrantů do Spojených států. Pokud se migrační krizi nepodaří ani tak zmírnit, hodlá clo zvyšovat a 1. října by mělo stoupnout na 25 procent.

Renomovaný bývalý diplomat a současný místopředseda konzultační společnosti McLarty Associates John Negroponte CNBC řekl, že Trumpovo oznámení bylo špatně načasováno vzhledem k začátku procesu ratifikace USMCA. Upozornil, že Mexiko je velkým vývozním trhem pro USA, takže oznámení do jisté míry ohrožuje i americké vývozce.

Mexiko je třetím největším obchodním partnerem USA v obchodě se zbožím. USA vyvezly loni do Mexika podle údajů úřadu amerického obchodního zmocněnce zboží za 265 miliard USD (6,1 bilionu ).

Personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney novinářům řekl, že cla neovlivní schválení USMCA. Trvá na tom, že cla jsou "součástí imigračního problému" a nesouvisí s obchodem.

Negroponte však není jediný, kdo čeká problémy při ratifikaci USMCA. Někteří tvrdí, že před současnou hrozbou by schválení dohody v mexickém parlamentu mělo hladký průběh, nyní však bude pro zákonodárce politicky obtížné ratifikaci dohody schválit.

Ředitel poradenské společnosti Albright Stonebridge Juan Carlos Hartasánchez považuje za nepravděpodobné, že by USMCA byla ratifikována letos. "Mnoho kongresmanů a senátorů v Mexiku se bude ptát sebe samých, zda mají ratifikovat dohodu, když mají zbraň u hlavy. Situace se tak stává velmi složitou," řekl CNBC.

Nebudou to však zřejmě jen mexičtí zákonodárci, kteří přehodnotí svůj postoj k obchodní dohodě, poznamenal poradce centra pro strategická a mezinárodní studia CSIS William Reinsch. Odhaduje, že prezidentova hrozba nejspíš zmaří USMCA. Předpovídá, že Mexiko bude pravděpodobně nuceno sáhnout k odvetným opatřením a americká Sněmovna reprezentantů bude reagovat velmi negativně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688