TNBiz (TN.cz)
Dovolená  |  31.05.2019 07:47:58

Skrytý klenot u Jadranu: Albánie je krásná a levná. Tipy na výlet

Když se řekne dovolená u Jadranu, drtivá většina lidí si vzpomene na Chorvatsko nebo východní pobřeží Itálie. Možná i na Černou Horu. Ale to není všechno. Krásnými plážemi a památkami se může pochlubit i opomíjená Albánie, která je černým koněm letošní letní sezóny.

 Země přitom nevábí jen krásnými letovisky, nedotčenou přírodou a spoustou možností k výletům, ale i cenami. Albánie je totiž zatím na rozdíl od již zmíněných států u Jadranu masovým turismem zatím v podstatě nezasažená.

A ceny jsou tu tak příznivé jak v restauracích, tak obchodech. Především na venkově přitom mohou být i o dost nižší než v ČR. Výhodou je i krátký let – z Prahy to do albánské metropole Tirany trvá přibližně dvě hodiny.

 

Drač 

Albánii jako novinku letos zavedla například cestovní kancelář Alexandria, která tu otevírá v přímořském letovisku Drač (Durrës) i vlastní hotel. Drač je druhým největším městem Albánie a v minulosti byla i hlavním městem země.

Drač nabízí ideální podmínky pro koupání – písečné pláže a pozvolně se svažující mořské dno, takže je pobyt vhodný i pro rodiny s dětmi. Většina pláží je veřejných, hotely si ovšem jejich části pronajímají, aby měli hosté co největší komfort.

A pokud se vám opalování na pláži začne z nějakého důvodu zajídat, nemusíte smutnit – v okolí je totiž spousta míst vhodných k výletům.

Samotná Drač se může pochlubit například antickým amfiteátrem, velkým trhem, kde se dá pořídit oblečení, jídlo i suvenýry (vše za příznivé ceny) nebo výrobnou brandy, kde si můžete dopřát i degustaci. Poblíž je i město Kruje, rodiště zdejšího národního hrdiny, který bojoval s Osmany.

 

Tirana 

Za návštěvu stojí i hlavní město Tirana, které leží od Drače necelých 40 kilometrů a kde stojí třeba socha albánského národního hrdiny Gjergje Skanderbega, starobylá mešita, velkoryse pojatá hlavní třída, budovy ministerstev navržené italskými architekty ve 20. letech minulého století, pravoslavný kostel či atypická čtvrť „Blloku“ s rezidencí bývalého diktátora Envera Hodžy.

 

Berat 

Třetí městskou destinací je historický Berat, který je přes dva tisíce let starým sídlem a díky zachovalé středověké architektuře je i na seznamu UNESCO. Milovníci historie si tak mohou užít prohlídku města, požitkáři zase ochutnávku místních vín a jídel.

Pokud jste ochotní obětovat výletu celý den, je zajímavou volbou Ohridské jezero, které je nejhlubší na celém Balkánském poloostrově. Můžete se zastavit ve městě Pogradec na jeho břehu, projít se po zdejší promenádě, pak se po jezeře projet a pokochat se pohledem na klášter svatého Nauma z 10. století.

 

Porovnejte si nabídku poznávacích zájezdů  a pobytových zájezdů do Albánie od českých cestovních kanceláří.

 



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688