Vzdušná kancelář může zvýšit produktivitu práce o 10 %

Nezaměstnanost je nejnižší za posledních 22 let. Podle Grafton Recruitment je ve své práci spokojeno 72 % Čechů, což je o 12 % víc než v předchozím roce. Kvalitní pracovní prostředí se stává důležitou konkurenční výhodou. Zaměstnanci se totiž o pracovní prostředí zajímají a jejich nároky rostou. Mezi klíčové aspekty patří kvalita ovzduší.

České rada pro šetrné budovy uvádí, že dostatečné množství kvalitního vzduchu zvyšuje produktivitu pracovníků o téměř 10 %.  Základem dobře větrané kanceláře je klimatizace. Společnost M2C, která provozuje služby integrovaného facility managementu, eviduje během nárůstu teplot vyšší poptávku po klimatizacích, a to jak mobilních tak pevně instalovaných. Špatně nastavená klimatizace ale může napáchat více škody než užitku. Přílišný rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou vede k problémům s dýchacími cestami a k bolestem hlavy.

Otevřít okno není nejlepší
Intuice během letních veder velí otevřít okna. „Tím se ale do místností dostává daleko více prachu, alergenů a hluku. Vzniká průvan a velmi rozdílná teplota, než ve zbytku kanceláře, což je nepříjemné pro osoby sedící u okna,“ uvádí konzultant v oblasti kancelářského prostředí společnosti CBRE Filipa Muška.  Klimatizace se svojí sestavou filtrů a zvlhčovačů poskytuje kvalitnější vzduch než ten, který dýcháme venku nebo doma.

Dobře nastavená klimatizace je základ

Podle Martina Turka, ředitele facility managementu M2C,  by teplota neměla přesáhnout rozdílu 7 stupňů. Během chlazení je nutné neotevírat okna a omezit tak přístup teplého vzduchu. Teplotu je ideální nastavit v rozmezí 22 až 24 stupňů v létě, v zimě pak o dva stupně méně. Jde ale o individuální záležitost. „Dnes již klimatizace z větší částí umí sami upravit potřebný výkon, není tedy nutné její časté vypínání. To navíc omezuje životnost klimatizace“ uvádí Turek s tím, že důležitý je i pravidelný servis, jinak hrozí množení bakterií.

Během veder pomohou i systémy stínění a venkovní i vnitřní žaluzie.  Ze studie Světové rady pro šetrné budovy má vliv na zdraví i světelné klima. Dostatek denního světla v kancelářích prodlužuje spánek o 46 minut, čímž zvyšuje jeho kvalitu a kvalitu života obecně. Dobře řešené akustické prvky prostoru zvýší míru pracovní výkonnosti o 52 %.  Důraz je třeba klást také na ergonomii pracovního prostoru, protože 20 % onemocnění pohybového aparátu vzniká právě z důvodu špatného rozložení pracovního místa.

Opravdu kvalitní kancelář poznáte například podle certifikace WELL, která hodnotí osvětlení, kvalitu vzduchu nebo použité materiály.

 

 

 

 

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry