TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.05.2019 19:17:28

Česká pošta zavádí nový poplatek: 30 korun za změnu místa doručení


Česká pošta plánuje od začátku června zpoplatnit dosílku, tedy jednorázovou změnu místa dodání. Týkat se má zatím jen některých listovních zásilek. Důvodem je prý pokrytí nákladů služby.

Chystané zpoplatnění služeb České pošty, které má odstartovat 1. června, se má týkat doporučeného psaní, doporučeného firemního psaní a cenného psaní. Připlatí si tak třeba lidé, kteří se před doručením zásilky odstěhují. Může se ale také stát, že si někdo vezme dovolenou a pošta jim avizovanou zásilku nedoručí. Další den už ale musí člověk do práce, změní tedy adresu doručení a tím pádem si připlatí.

Poplatky se pohybují od 10 do 30 korun včetně daně podle typu zásilky a způsobu požádání o dosílku. Například pokud někdo požádá o změnu doručovací adresy prostřednictvím aplikace Změna doručení online a bude se to týkat doporučeného dopisu, zaplatí 10 korun. Pokud se jedná o firemní psaní, je cena 30 korun.

"Důvodem je pokrytí nákladů na zajištění dané služby. Zásilka vstupuje vícekrát do přepravní sítě a tedy vyžaduje vyšší náklady na přepravu, třídění a celkovou manipulaci se zásilkou," vysvětlil krok pošty její mluvčí Ivo Vysoudil.

Ušetřit by měli adresáti, kteří častěji dosílají. "Mohou zažádat o trvalou změnu místa dodání, kdy budou hradit měsíční paušál bez ohledu na počet zásilek. Trvalá změna místa dodání už zpoplatněna byla," doplnil Vysoudil.

Ministerstvo vnitra, které je zakladatelem České pošty, si nad počínáním podniku myje ruce. "Rozhodnutí je v kompetenci České pošty. Nevstupujeme do toho, jak si stanovuje ceník. To jsou interní pravidla České pošty," řekla mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

 


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688