Patria (Patria Finance)
Investice  |  30.05.2019 05:59:02

Fidelity: Brexit bez dohody spíše příležitostí než hrozbou

Zdá se, že finanční trhy Brexit příliš nezajímá, soudě podle poměrně tiché reakce na zprávu, že se Theresa Mayová rozhodla odstoupit. Její květnový odchod však zvýšil možnost výstupu bez dohody. Akcie indexu FTSE All Share se ve své skupině už obchodují za výprodejové ceny, ale Fidelity International věří, že krátkodobý pokles trhu způsobený výstupem bez dohody může spíš nabídnout investiční příležitosti než hrozbu.

Komentář Leigh Himswortha, Manažera portfolia:

„Pokud můžeme věřit bookmakerům, je pravděpodobné, že další vůdce se pokusí zaujmout vůči Evropě tvrdší postoj. Nejzřejmějším důsledkem všeho je, že současná dohoda o odstoupení od smlouvy, kterou vyjednala Theresa Mayová, je passé. Nový premiér bude muset znovu jednat s EU. To naznačuje, že šance na vystoupení UK bez dohody nebo nové referendum poněkud vzrostly.

Vzhledem k tomu, že je z právního hlediska, a i z hlediska procesu v parlamentu, mnohem snazší absolvovat výstup bez dohody, protože k němu nejsou zapotřebí žádné další právní předpisy, vidím toto řešení jako pravděpodobné. Ledaže by nějakým zázrakem nový premiér během letních prázdnin dokázal okouzlit EU nějakým novým návrhem dohody. To podle mne zřejmě nenastane.”

Reakce trhu na rostoucí šanci na odchod bez dohody:

Podle Himswortha bude to mít takový odchod malý dopad na finanční trhy. Předpokládá především pokles hodnoty libry. Měli bychom si připomenout, že dohoda o odstoupení od smlouvy nebo „žádná dohoda“ je pouze prvním krokem. Spojené království musí následně vyjednat obchodní podmínky nebo jinak určit budoucí vztahy s Evropou.

To by samozřejmě mohlo trvat mnoho let, obzvláště za předpokladu, že „bez dohody“ znamená hádky o dlužné peníze, což by byl první z mnoha kroků. A ani u jiných zemí, když nastane vyjednávání o nových obchodních dohodách, nemusí být tak vřelé vztahy, jak by se dalo očekávat, což ukazuje probíhající americko-čínská roztržka.

„Domnívám se, že okamžitý dopad bude menší v odvětvích souvisejících s akciovými trhy, naopak u oblastí jako zemědělství, zdravotnictví a vzdělávání bude určitě zpočátku dopad mnohem větší. Pokles libry může také způsobit opětovnou inflaci, což bude znamenat problémy pro celou ekonomiku.

Jakýkoli krátkodobý pokles trhu však může být spíš investiční příležitostí než hrozbou. Daleko větší význam pro investory bude mít směřování americké měnové politiky a její vliv na výnosy dluhopisů, nebo současná situace s Čínou, kde hrozí, že oslabí světovou ekonomiku mnohem více než lokální problémy Spojeného království,“ shrnuje Himsworth.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 17:41  USD byl během Powellova projevu utlumen X-Trade Brokers (XTB)
Pá 16:00  Klesající sazby a ceny komodit Patria (Patria Finance)
Pá 14:25  USD klesá po čtení PCE (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688