Údržba zeleně: aktuální trendy preferují ekologii

Zahrady, stejně tak zelené plochy okolo komplexů městských budov, se v průběhu času proměňují, a i zde jsou v posledních letech patrné nové trendy. Trávník tak stále častěji slouží spíše jako koberec v interiéru, více se používají masivní materiály včetně betonu, pozornost se věnuje i samotné péči, která by měla být co nejjednodušší a také ekologické stránce samotné údržby.

Přirozené prostředí

Hlavní myšlenkou při budování či úpravě zahrad a zelených ploch bývá především minimalismus a snadná údržba. Důraz je proto kladen zejména na výběr nenáročných rostlin, které ideálně nevyžadují pravidelnou či složitou péči. Trendem jsou tak například vysoké trávy, které dodají zahradám překvapivou dynamiku a kouzlo tropických močálů. Jejich údržba je ale velice nenáročná a přežijí v podstatě všechno: sucho, mokro i příliš nebo málo slunce.

Na druhou stranu se pak při zařizování přihlíží také k tomu, co roste v okolí, čemu se v dané lokalitě daří, aby nová zeleň přirozeně zapadla do prostředí. Při zařizování jednotlivých doplňků a detailů se upouští od napodobenin a hlavní roli hrají materiály jako je dřevo, kámen, kov či beton, ideálně lokální materiály, které jsou v zahradě přiznané.

Živé ploty a stěny

Živé ploty a živé stěny vnášejí do exteriéru jedinečný prvek a při správné volbě dřeviny i dynamiku. Pokud to prostor umožňuje, žádaný efekt přinesou například kvetoucí dřeviny, které mají plody. Během různých ročních období pak tyto plochy nabízejí jinou podívanou a mění se tím i celkový vzhled. Mezi plodícími keři je v poslední době populární například šípek nebo rakytník.

Vhodné jsou také listnaté dřeviny, jako je třeba habr, buk nebo javor. Pokud nechcete opadavé dřeviny, volte stálezelené jehličnany, například cypřiše nebo tis. Při výběru kromě estetické stránky pamatujte také na údržbu. Každá dřevina roste jinak rychle a vyžaduje individuální péči.

Umístění travnatých ploch

Klasický trávník je jednou z nejnáročnějších ploch. „Péče o trávník a jeho údržba bývá nákladná finančně i časově. Často se tak od klasických plošných trávníků upouští a travní porost zůstává jen na místech, kde najde opravdu využití a jeho údržba není příliš náročná, tedy především na rovných plochách,“ říká Branislav Janoščík, manažer úklidu společnosti SSI Group, která se specializuje na údržbu zeleně u kancelářských budov a velkých objektů.  

Ideální je tedy zaměřit se na srovnání půdy a hůře dostupná místa vysypat kamínky nebo je místo nového trávníku vydláždit a umístit zde například lavičku či zahradní nábytek.

Ekologie má zelenou

Při samotné údržbě zeleně jsou stále více v kurzu zahradní pomocníci, kteří co nejméně zatěžují životní prostředí. „Vhodnou variantou pro sečení trávy je sekačka s aku pohonem, která v sobě snoubí hlavní výhody motorové i elektrické sekačky – nezávislost na přívodu elektřiny, snadné ovládání i obsluhu, jednoduchou údržbu a relativně tichý a ekologický provoz bez emisí,“ říká Petr Tichý, servisní specialista ze společnosti Hecht. Vedle sekaček jsou v aku variantách stále populárnější také další zahradní stroje, nástroje i nářadí.

 

 

 

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada