Eva Jurčíková (Vaše Nároky.cz)
Práce  |  28.05.2019 11:11:52

Neproplacení nevyčerpané dovolené se zaměstnavateli nevyplatilo. Zaměstnanec vyhrál spor u soudu

Zaměstnanci nebyla dlouhodobě proplácena nevyčerpaná dovolená. Jelikož se se zaměstnavatelem nedalo domluvit po dobrém, celý případ skončil u soudu, který zaměstnanec nakonec vyhrál. Zaměstnavatel mu musel uhradit téměř padesát tisíc za nevyčerpanou dovolenou plus desetitisíce za soudní náklady.

Pan Adam byl zaměstnán jako servisní pracovník ve firmě zaměřující se na kovovýrobu. Ve společnosti pracoval od roku 2003 a jeho pracovní poměr byl sjednán na dobu neurčitou. Po 12 letech výkonu práce dal pan Adam kvůli finanční nestabilitě zaměstnavatele výpověď.

Ačkoliv byl pracovní poměr ukončen, panu Adamovi nebyla proplacena dlužná mzda spočívající v nevyčerpané dovolené za několik let. Pan Adam měl totiž ke dni skončení pracovního poměru nárok na 64,5 dní dovolené, firmou mu však bylo proplaceno pouhých 24,5 dní.

Na proplacení dalších 40 dní dovolené měl pan Adam bezpochybný nárok, zaměstnavatel mu je však odmítl proplatit. Celková neproplacená částka představovala 36.954,- . Pan Adam proto opakovaně bývalého zaměstnavatele vyzýval k proplacení dlužné mzdy, avšak kladné odezvy se nedočkal. Z tohoto důvodu se rozhodl obrátit se na právníka spolupracujícího s Vaše nároky.cz, společnost, která pomáhá zaměstnancům ve sporech se zaměstnavateli.

Právník zhodnotil nárok na proplacení nevyčerpané dovolené za oprávněný a dohodl se s panem Adamem na zastupování. V srpnu roku 2016 právník zaslal zaměstnavateli předžalobní výzvu, ve které požadoval proplacení veškeré dlužné mzdy. Zaměstnavatel se však proti výzvě odvolal s odůvodněním, že již došlo k promlčení nároku, protože k nevyčerpání dovolené došlo před více než třemi lety.

„Co se týče promlčení tohoto nároku, které protistrana naznačovala, tak jelikož je možné dovolenou proplatit jen a pouze při ukončení pracovního poměru, jak uvádí ust. § 222.odst. 2 zákoníku práce, nastává splatnost takového nároku dnem následujícím po prvním výplatním termínu po skočení pracovního poměru, v tomto případě se jedná o 1.9.2015. a nárok tedy není promlčen,“ argumentoval na odpor na konci roku 2016 zastupující právník a na zaměstnavatele podal žalobu k soudu.

„Co se týká samotného nároku na dovolenou, je povinností zaměstnavatele, aby určil svému zaměstnanci, pokud tento nemá doposud vyčerpanou dovolenou, aby tak učinil v aktuálním roce, nejpozději v roce následujícím, což však zaměstnavatel neučinil,“ dodal právník k podané žalobě.

Celý soudní spor se táhl až do roku 2019. Během soudního řízení se zaměstnavatel několikrát odvolal, například s tvrzením, že práce zaměstnance nebyla odvedena kvalitně. Tyto argumenty však byly irelevantní a pan Adam soudní spor nakonec vyhrál. Jelikož zaměstnavatel však odmítl platit i na základě rozsudku, musela na něj být podána exekuce.

Pan Adam nakonec v exekučním řízení získal 47 393 , kdy se částka skládala z jistiny a úroků z prodlení. Zaměstnavatel musel navíc uhradit i soudní a exekuční náklady ve výši téměř čtyřiceti tisíc korun.

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na: www.vasenaroky.cz

22.10. 06:18  Nevyčerpaná dovolená (Tomáš)
23.03. 12:17  Nevyčerpaná dovolená (Nikola)
29.05. 07:01  Dovolená (valiboss)
28.05. 23:01  Proplacení dovolené (eva)
28.05. 21:17  Zaměstnavatel.... (Dejv)

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688