Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
27.05.2019 17:27:22

Počasí na další dny: další vydatné deště a ochlazení

 

Po teplejším víkendu se znovu do střední Evropy dostaví ochlazení a hodně srážek. Rozhraní mezi teplým vzduchem na Balkánu a chladným nad Severním mořem bude přímo nad Českou republikou. Objeví se vydatné srážky. Vodní toky na našem území jsou více nasyceny vodou, proto nelze znovu vyloučit dosažení povodňových stupňů. Zatím se nepředpokládá vznik výrazné povodňové situace jako před několika dny na východě země. Lokálně však menší a střední toky mohou výrazně zvýšit svůj průtok. Situaci můžete sledovat na portálech Českého hydrometeorologického ústavu nebo vodohospodářského informačního portálu VODA. Další variantou je i specializovaná stránka hladiny.cz.

Nejvíce srážek se očekává hned v úterý a středu od středních Čech přes Českomoravskou vrchovinu až po celé rozhraní mezi Čechami a Moravou. Úhrn srážek může dosahovat 25 – 50 mm, ojediněle i kolem 60 mm na vrchovinách a horách. V úterý tedy bude zataženo, občas déšť, přeháňky, ojediněle bouřky. Místy déšť trvalý a vydatný. Teploty 13 až 17 °C, na východě může být až 19 °C.Ve středu bude oblačno až zataženo, místy ještě déšť, ojediněle vydatný. Teploty jen 12 až 16 °C.Ve čtvrtek bude polojasno až oblačno, na východě až skoro zataženo, právě tam ještě místy déšť. Teploty 15 až 19 °C na západě území a 12 až 16 °C na východě.

Směrem k víkendu se začne pozvolna oteplovat. Každý den teplota stoupne o nějaké stupínky, takže o víkendu zase bude kolem 20 °C, postupně i více. Další příděl vody, tentokrát i více do Čech, se bude hodit pro suché oblasti země. Podle projektu Intersucho ještě není sucho zažehnáno na střední Moravě a v dolním Poohří. Komu chybí vyšší letní teploty, tak podle modelů stále čekají na svou jízdenku k nám od jihovýchodu. Do střední Evropy bohužel stále vpadá severozápadní proudění z chladnějšího oceánu.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty