Patria (Patria Finance)
Alternativní investice  |  27.05.2019 14:13:38

Rekordní aukce Galerie KODL: Kupkovy Plochy Příčné II se vydražily za 65 milionů korun


Obraz průkopníka abstraktní malby Františka Kupky Plochy příčné II se na aukci v Praze prodal za 65 milionů korun. Vyvolávací cena byla 28 milionů. I s dvacetiprocentní aukční přirážkou kupec za dílo zaplatí 78 milionů korun. Odhadní cena obrazu před aukcí byla mezi 40 a 60 miliony korun. S dosaženou cenou se obraz stal novým rekordmanem českých aukcí.

Kupkova díla jsou nejdražšími na českém aukčním trhu, první příčku tři roky držel jeho obraz Série C I. (Protihodnoty), který se v roce 2016 prodal za 62 milionů korun.

Dnes dražený obraz, jehož protějšek má ve sbírce Národní galerie Praha, se dostal na veřejnost po mnoha letech v soukromé sbírce. V Praze na Žofíně ho dnes v dražbě prodávala společnost Galerie Kodl. Je jedním z nedůležitějších děl Kupkovy tvorby a ukázkou progresivního výtvarného jazyka, kterým Kupka značně předstihl vývoj světového malířství. Podle informací, které ČTK získala v místě dražby, zůstane obraz v české sbírce.

František Kupka: Plochy příčné II

Dnešní aukce nabídla 250 děl s celkovou vyvolávací cenou přes 150 milionů korun. Vyvolávací částka byla navýšena na více než 319 milionů. Ve zcela zaplněném sále Žofína se prodalo 97 procent položek. "Samozřejmě mě nesmírně těší rekordní prodej obrazu Františka Kupky, velká účast na sále i celková výše obratu. Osobně mám velkou radost z mimořádného úspěchu díla Jakuba Schikanedera, protože se jedná o klasika mého oblíbeného českého 19. století. Potěšený jsem i novými rekordními prodeji současných umělců Ondřeje Basjuka a Jana Pištěka," uvedl Martin Kodl, majitel aukční síně.

Druhou nejdražší prodanou položkou je práce Jakuba Schikanedera Mlékařka vydražená za 19,5 milionu korun (vyvolávací cena byla čtyři miliony), jež je považovaná za objev posledního desetiletí na českém trhu s uměním, a to nejen v rámci Schikanederovy tvorby. Jedná se o autorův nový autorský rekord.

Hold Picassovi Jindřicha Štyrského se vyšplhal na 13,4 milionu korun (vyvolávací cena byla osm milionů). Značnému zájmu se těšilo i plátno Mikuláše Medka Zobrazení pohledu na nějakého svatého, které vystoupalo z vyvolávací částky 2,9 milionu na 10,7 milionu korun.

Hranici pěti milionů překonala tři kubistická zátiší od Emila Filly - Zátiší se sovou (vydraženo za 7,7 milionu), Zátiší s demižonem (vydraženo za 5,5, milionu) a Zátiší s kytarou (vydraženo za 5,2 milionu). Pětimilionovou hranici pokořil i olej na plátně Křepelka od Josefa Čapka (vydraženo za 6,8 milionu) a další dílo stejného autora Dva muži (vydraženo za 5,7 milionu). Obraz Peřeje na Orlici z modrého období Václava Špály se prodal za 5,2 milionu. Výtěžek 959.000 korun z prvních deseti dražených položek byl již poosmé věnován Centru Paraple.

Kupkův nový rekordní obraz je ukázkou čisté geometrické abstrakce, kterou autor rozvinul díky svému přístupu ke konstruktivistickým tendencím. Jeho úvahy o nosných vlastnostech barvy zde vyústily v sestavu vertikálně stavěných linií a ploch. Plány v neurčeném prostoru ubíhají na třech hlavních svislých osách a svádí tichý demonstrativní boj s horizontálně položenými tělesy, píše se v katalogu. Křehkost barevnosti i malířského provedení umocňuje teoretický kontext celé této malby, která se stala jedním ze zásadních mezníků Kupkova hledání možností abstraktního výtvarného jazyka.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688