TNBiz (TN.cz)
Volby  |  27.05.2019 06:48:32

Ve Francii slaví Le Penová, v Itálii Salvini. Slováci volili změnu


Zajímavé výsledky přinesly eurovolby v jednotlivých státech Unie. Nacionalisté slaví podle průběžných výsledků vítězství v Itálii nebo Francii. Ze západoevropských zemí se socialisté radovali z vítězství ve Španělsku a Nizozemsku. Zastánci brexitu triumfovali ve Velké Británii.

Někde už měli v neděli večer sečteno, jinde teprve volební komise rozpečeťovaly urny. Česko bylo mezi prvními zeměmi, které zveřejnily konečné výsledky. Jinde zatím zveřejnili odhady výsledků, nebo průběžné výsledky.

 

Posílení nacionalistických stran potvrzují výsledky z Francie či Itálie. Naopak ale v Nizozemsku protiimigrační strana výrazně prohrála. V západní Evropě výrazně posílili Zelení, kteří míří k tomu být čtvrtou nejsilnější politickou skupinou v Evropském parlamentu. V Německu třeba svůj zisk oproti minulým volbám zdvojnásobili.

 

Belgie

V Belgii, kde se zvlášť volí ve vlámské, zvlášť ve valonské a zvlášť v německy hovořící části země, dosáhla nejlepšího výsledu Nová vlámská aliance. Stejně jako ona bude mít tři europoslance i nacionalistický Vlámský zájem. Ve vlámské části země vyhráli socialisté, kteří budou mít, stejně jako dvě další strany dva europoslance.

 

Bulharsko

Podle odhadu výsledků zvítězilo v Bulharsku hnutí premiéra Bojka Borisova. Druhé místo obsadili sociální demokraté s přibližně čtyřprocentní ztrátou. Liberálové získali zhruba polovinu hlasů.

 

Česko

Výsledky za Českou republiku jsou konečné. ANO získalo 21,18 %, ODS dostala 14,54 %, Piráty volilo 13,95 % voličů, TOP 09/STAN získala 11,65 %, SPD získala 9,14 %, KDU-ČSL 7,24 %. KSČM 6,94 %

 

Dánsko

Středové Venstre (v překladu levice) vyhrálo volby v Dánsku. Získá 4 mandáty a zdvojnásobí svůj zisk. Druhé místo připadlo sociálním demokratům se třemi mandáty. Následují socialisté, kteří jsou členy frakce Zelených. Velký propad postihl Dánskou lidovou stranu, který ztratila 16 % hlasů a místo 4 europoslanců bude mít jen jednoho.

 



 

Estonsko

Reformní strana se raduje z vítězství v Estonsku. Na druhé místo se posunli sociální demokraté. Zástupce v Evropském parlamentu budou mít i Estonská strana středu a Estonská konzervativní lidová strana.

 

Finsko

Finsko bylo první zemí, která zveřejnila konečné výsledky a to ještě před 23. hodinou. Národní koaliční strana zvítězila, byť oproti předchozím volbám mírně oslabila. Druhé místo patří zeleným před sociálními demokraty a nacionalistickou Stranou Finů.

 

Francie

Ve Francii krátce před sečtením 100 % hlasů vedlo Národní sdružení Marine Le Penové. Ale mělo by stejně zástupců jako uskupení prezidenta Macrona – 22. Zelení skončili třetí s 12 mandáty, následují republikáni s 7 křesly, levice s 6 a socialisté s 5.

 

Chorvatsko

Chorvatské demokratické společenství, které v Evropském parlamentu patří k Evropské lidové straně, vyhrálo volby v Chorvatsku. Obhájí 4 mandáty, dotáhli se na ně ale socialisté.

 

 

 

Irsko

Středopravá strana Fine Gael podle odhadů vyhraje volby v Irsku a získá okolo 29 %. Stejný zisk 15 % pak předvídají odhady třem stranám – liberálním Fianna Fáil, Zeleným a Nezávislým.

 

Itálie

Podle průběžných výsledků by Liga italského premiéra Salviniho měla získat přes 33 %, sociální demokraté ztráceli přibližně 10 procent. Hnutí 5 hvězd pak získalo 16,65 %.

 

Kypr

Středopravé Demokratické shromáždění se podle konečných výsledků stalo vítězem na Kypru. Bude mít dva europoslance. O 1,5 procenta porazilo Pokrokovou stranu pracujícího lidu. Zbylé dva mandáty si rozdělily středolevé strany.

 

Litva

Středopravá Vlastenecká unie podle průběžných výsledků vyhrála v Litvě s náskokem zhruba 3 % před sociálními demokraty. Zelení skončili na třetím místě.

 

 

 

Lotyšsko

Průběžné výsledy přisuzují vítězství středopravé straně Jednota se zhruba devítiprocentním náskokem před sociálními demokraty.


Lucembursko

Středová Demokratická strana podle průběžných výsledků jen těsně porazila Křesťanskou sociální stranu. Třetí místo získali podle průběžných výsledků zelení před sociálními demokraty.

 

Maďarsko

Předběžné výsledky přisuzují více než 50% zisk straně Fidesz premiéra Viktora Orbána. Středolevá Demokratická koalice získala okolo 16 %, nové liberální hnutí Momentum by s 10 % mělo skončit třetí před sociálními demokraty a nacionalistickým Jobbikem.

 

 

 

Malta

Socialisté získali podle průběžných výsledků přes 55 %. Pravicová národní strana získala 36 %. Další strany se do Evropského parlamentu nedostaly.

 

Německo

V Německu sice vyhrála vládní CDU/CSU kancléřky Merkelové, ztratila ale 6,5 %. Velký úspěch zaznamenali Zelení, kteří skončili hned za ní na druhém místě. Oproti volbám v roce 2014 svůj výsledek téměř zdvojnásobili. Až třetí místo zbylo na sociální demokraty, kteří přišli o více než 11 % voličů. Euroskeptická Alternativa pro Německo získala 11 %, Levice pak dostala 5,5 %, liberálové o 1 desetinu méně.

 

Nizozemsko

Předběžné výsledky předpovídají zhruba 19 % zisk sociálním demokratům. Vládní Lidová strana pro svobodu a demokracii získá 14,6 %. Křesťanskodemokratická výzva skončila třetí. Euroskeptické Fórum pro demokracii a také Zelení získali necelých 11 %. Naopak velkým neúspěchem skončily volby pro protiimigrační Stranu pro svobodu, která zřejmě skončí úplně mimo Evropský parlament.

 

 

 

Polsko

V souboj dvou uskupení se podle průběžných výsledků změnily volby v Polsku. Vládnoucí Právo a Spravedlnost získalo 43,1 %, koalice proevropských stran pak 38,40 %. Nad 5 % se dostaly už jen dvě strany, které měly okolo 6,5 %.

 

Portugalsko

Vítězství a zisk přes 33 % předpovídají průběžné výsledky socialistům. Sociálně demokratická strana, která je v Evropském parlamentu součástí frakce Evropské lidové strany, získala okolo 22 %. Se ziskem okolo 10 % skončil třetí Levý blok.

 

Rakousko

Posíleni z voleb odejdou v Rakousku křesťanští demokraté se ziskem kolem 35 %. Druhé místo patří sociálním demokratům s 23 %. Svobodné, které zasáhl skandál okolo bývalého předsedy Stracheho, volilo 17 % Rakušanů.

 

 

 

Rumunsko

Liberálové podle prozatímních výsledků vyhrají se zhruba tříprocentním ziskem před sociálními demokraty volby v Rumunsku. Nové středové hnutí USR-PLUS skončí se zhruba 18 % na třetím místě.

 

Řecko

V Řecku povedou eurovolby k pádu vlády! Vyvolání předčasných voleb už po zveřejnění průběžných výsledků avizoval premiér Tsipras. Původně měli Řekové zamířit k urnám v říjnu, zřejmě budou volit už koncem června. Tsiprasova levicová Syriza zaostala o více než 10 % za pravicovou Novou demokracií. Sociální demokraté skončili třetí se ziskem dvou mandátů. Budou mít stejně europoslanců jako dvě radikální stranyřečtí komunisté a nacionalistický Zlatý úsvit. Po jednom zástupci vyšlou do Bruselu pravicové Řecké řešení i strana MeRA25 bývalého ministra financí za Syrizu Yanise Varoufakise.

 

Slovensko

Přes 20 % získala koalice Progresivní Slovensko a Spolu. Na druhém místě skončil s necelými 16 % vládní Směr-SD. Třetí nejsilnější stranou je Lidová strana Naše Slovensko. Uspěly také KDH, SaS a OĽaNO.

 

 

 

Slovinsko

Středopravá koalice Slovinské demokratické strany a Slovinské lidové strany by podle předběžných výsledků měla získat 26,5 % a volby vyhrát. Sociální demokraté budou s 18,6 % druzí před stranou premiéra Marjana Šarece.


Spojené království

Průběžné výsledky po vyhlášení 10 z 12 regionů předpovídají velký triumf Nigela Farage a Brexit Party – získali by 33 % a 28 mandátů. Na druhé místo se dostali Liberální demokraté podporující druhé referendum o Brexitu (15 mandátů). Labouristé skončili a 10 mandáty až třetí. A před vládní konzervativce, kteří utrpěli nejhorší výsledek za 200 let, se dostali ještě zelení!


Španělsko

Podle průběžných výsledků vyhráli ve Španělsku vládnoucí socialisté. Lidovci s odstupem více než 12 % skončili na druhém místě. Středové hnutí Ciudadanos (Občané) získalo přes 12 %. Levicové hnutí Podemos (Můžeme) volilo zhruba 10 % Španělů.

 

Švédsko

Ve Švédsku obhájili podle průběžných výsledků vítězství sociální demokraté. Připsat by si měli 23,6 % hlasů. Umírněná strana získala okolo 16,8 %. Švédským demokratům patří třetí příčka a zisk okolo 15,4 %.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688