Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.05.2019 09:56:04

Morgan Stanley již není kvalifikovaným akcionářem banky MONETA


Americká banka Morgan Stanley byla bez přestání více než rok kvalifikovaným akcionářem společnosti MONETA Money Bank (dále jen MONETA). Vlastnila totiž více než procentní podíl na bance. Morgan Stanley však téměř všechny akcie prodala.

Aktuální hlášení totiž ukázalo, že Morgan Stanley k 14. květnu snížila podíl v bance MONETA jen  na 0,04 %. Její dřívější oznámený podíl přitom činil téměř 1,5 %. Nutno dodat, že zhruba třetinu svého podílu držela ve finančních instrumentech navázaných na banku, přes 1 % bylo každopádně v akciích. Konkrétně jich Morgan Stanley vlastnila přes 5,3 milionu.

Pokles podílu Morgan Stanley na minimum není úplnou novinkou. Obdobný krok již předvedla naposledy v únoru 2018. Tehdy v průběhu měsíce stihla nejprve navýšit podíl na 1,29 %, aby je následně snížila na 0,15 %. Během pár dní se však stala akcionářem s podílem 1,14 %, který v následujících měsících ještě navyšovala.

Podíl Chase Nominees klesl na nové minimum

Jak už jsme dříve několikrát informovali, největším akcionářem je od IPO banky společnosti Chase Nominees. Alespoň tedy z hlediska množství akcií evidovaných na jejím účtu v Centrálním depozitáři (CDCP). Chase Nominees by však měla být jen tzv. custody, resp. na svém účtu tedy spravuje akcie pro jiné konečné vlastníky. Sama nikdy podíl na hlasovacích právech regulátorovi neoznámila. V tomto směru jsme hlášení mohli zaznamenat jen od J.P. Morgan, která je matkou Chase Nominees. J.P. Morgan naposledy letos v březnu uvedla podíl necelých 1,5 %, když v předcházejících měsících disponovala často podílem okolo 2,5 %.

Dle stavu k 30. dubnu podíl Chase Nominees v CDCP klesl na nové historické minimum 14,48 %. O měsíc dříve přitom vlastnila téměř 15 %. Od konce roku 2018 došlo vlastně již k poklesu o téměř 4 procentní body…

Podíváme-li se na akcionářské změny dle posledních známých údajů z CDCP, tak v dubnu k přílišným změnám nedošlo. Vlastníků s více než procentním podílem bylo opět šestnáct. Největší změny lze vysledovat již u zmiňované Chase Nominees.

Největší akcionáři k 30. 4. 2019 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)

 

Zdroj dat: MONETA

Největší akcionáři k 31. 3. 2019 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)

 

Zdroj dat: MONETA

K výše uvedeným přehledům více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

BlackRock nadále největším akcionářem

Největším akcionářem dle nahlášených hlasovacích práv by stále měla být největší investiční skupina světa BlackRock. Ta naposledy k 17. dubnu, a tedy rozhodnému dnu pro účast na letošní valnou hromadu, oznámila další mírné navýšení podílu na 5,67 %. Její podíl k rozhodnému dnu na letošní dividendu (30.4.) tedy musel každopádně překračovat 5% hranici. BlackRock se tak od banky dočká přítoku minimálně zhruba 157 milionů korun. MONETA začne požitek všem akcionářům vyplácet za necelé dva týdny, resp. od 6. června.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688