Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  24.05.2019 08:23:41

MMF: Cla USA na čínské zboží platí téměř celá američtí dovozci. Země uvažuje o clech pro země s podhodnocenou měnou


Cla, která Spojené státy uplatňují na dovoz zboží z Číny, poškozují nezamýšlený cíl. Vybíraná cla totiž téměř celá nesou na svých bedrech američtí dovozci. Vyplývá to ze zveřejněné studie Mezinárodního měnového fondu (MMF), z níž čerpal server televize CNBC.
 
Obchodní válka USA a Číny trvá už víc než rok a vyššími dovozními cly bylo už zatíženo zboží v hodnotě miliard dolarů. Podle MMF ale k téměř žádné změně, která by odpovídala změnám cel, nedošlo.

Prezident Donald Trump počátkem května prohlásil, že větší cla na čínské zboží "plní americkou pokladnu" 100 miliardami dolarů (2,32 bilionu ) ročně. Bilaterální obchodní deficit mezi Čínou a USA zůstává navzdory clům v podstatě nezměněn, uvedla studie.

Prezident Trump navíc zvažuje uvalení nových cel na další čínský import v ročním objemu 300 miliard dolarů, a to by mohlo poškodit spotřebitele, protože podniky na ně pravděpodobně přenesou dodatečné náklady.

"Na obchodním napětí mezi jednoznačně tratí spotřebitelé v USA a Číně," uvádí MMF. Vyšší cla ale mohou také poškodit hospodářský růst. "Zatímco dopad na globální růst je nyní poměrně slabý, poslední eskalace by mohla výrazně poznamenat podnikání a náladu na finančních trzích, narušit globální dodavatelské řetězce a ohrozit předpokládané oživení globálního růstu v roce 2019," soudí MMF.

USA uvažují o clech pro země s podhodnocenou měnou

Americké ministerstvo obchodu navrhne nový předpis, podle kterého by bylo možné uvalit antisubvenční cla na zboží ze zemí, které podhodnocují svoji měnu vůči dolaru. Návrh ministerstva představuje další možnost, jak zvýšit cla na čínské zboží. Mohl by se však dotknout i dalších zemí, jako Japonska, Jižní Koreje, Indie, Německa a Švýcarska, uvedla agentura Reuters.

Všechny tyto země, včetně Číny, byly na seznamu zemí pro další sledování v pololetní měnové zprávě ministerstva financí. Zpráva monitoruje zásahy na měnovém trhu, vysoké přebytky bilance běžného účtu a obchodu.

Předpis navržený ministerstvem by pozměnil běžný proces uvalení odvetných cel, který by nově zahrnoval kritéria pro podhodnocenou měnu. Úředníci vlády prezidenta Donalda Trumpa dlouho považují čínský jüan za podhodnocený vůči dolaru, a to navzdory americko-čínské obchodní válce, která podle odborníků na devizy hodnotu jüanu poškodila.

Ministerstvo zatím neupřesnilo kritéria, která budou použita při rozhodování, zda cena produktů v USA je uměle nízká kvůli podhodnocení měny.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688