msk.cz (Moravskoslezský)
Dotace  |  23.05.2019 00:00:00

Moravskoslezský kraj: Příjem žádostí o kotlíkové dotace končí, kraj už má 10 tisíc zájemců

Zpráva

Příjem žádostí o kotlíkové dotace končí, kraj už má 10 tisíc zájemců

Poslední žádost o příspěvek na nízkoemisní kotel přijal krajský úřad 22. května dopoledne ve čtvrt na jedenáct. Třetí kolo kotlíkových dotací odstartovalo 10. dubna, žádosti byly přijímány od 13. května. Za necelých 10 dnů si tak občané Moravskoslezského kraje řekli odhadem o 1,234 miliardy korun. Žádosti dosáhly stropu, další už krajský úřad přijímat nebude.

„Jsem velmi rád, že se potvrdil náš odhad a zájem o výměnu kotlů je opět v našem regionu enormní. Půl miliarda, kterou jsme měli k dispozici, zmizela během necelé minuty hned první den. Vystačí na přibližně 3 a půl tisíce žádostí. Je jasné, že je nutné alokaci výrazně navýšit. Stále platí příslib pana ministra, že bude na vládě prosazovat, aby náš kraj dostal další prostředky. Celkem bychom pak mohli přerozdělit celou miliardu korun, přesto to nepokryje všechny žádosti. Lidé si totiž ve 3. výzvě řekli o více než 1,2 miliardy korun,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Ministr životního prostředí Richard Brabec oficiálně potvrdil záměr navýšit alokaci pro kraj hned během prvního dne přijímání žádostí. „Dalších 500 milionů by Moravskoslezský kraj měl opravdu dostat. Tyto prostředky by nám vláda měla přiklepnout velmi brzy. Navýšení bude projednávat už v červnu tohoto roku a já pevně věřím, že to pro občany našeho kraje a pro naše životní prostředí dopadne dobře,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová a dodala, že na velký zájem o kotlíkové dotace měly vliv i bezúročné půjčky. „Bylo pro nás důležité, aby na dotaci mohly dosáhnout také rodiny s nižšími příjmy. Intenzivně jsme komunikovali se zástupci jednotlivých obcí, aby půjčku Státního fondu pro životní prostředí občanům zprostředkovávaly. Už nyní víme o 150 milionech korun, které tak zájemci využijí. Toto číslo ovšem není konečné, některé obce čekají až na schválení jednotlivých žádostí o kotlíkovou dotaci,“ řekla náměstkyně hejtmana kraje Jarmila Uvírová.

V 1. a 2. výzvě kotlíkových dotací Moravskoslezský kraj celkově přijal 14 a půl tisíce žádostí o kotlíkovou dotaci. Schválil jich 13 a půl tisíce. V předchozích výzvách měl kraj k dispozici na výměny kotlů celkem 1,5 miliardy korun. „Kotel už stihlo vyměnit asi 70 procent domácností, které se do kotlíkových dotací zapojily. Celkově už byly vyplaceny více než 1,2 miliardy. Každý úspěšný žadatel pak od kraje získá příspěvek 7 a půl tisíce korun, na výměny kotlů přispívá i necelá třetina obcí v kraji,“ připomněl náměstek hejtmana kraje Jan Krkoška s tím, že podpora je ve 3. kole určená na plynové kondenzační kotle, tepelná čerpadla a kotle na biomasu, které splňují nejvyšší emisní standardy. Nelze za ně pořídit kotel spalující uhlí.

„Pokud budeme mít na nové nízkoemisní kotle opravdu celou miliardu, podaří se v tomto kole vyhovět přibližně 8 200 žádostem. Když k tomu přičtu 13 a půl tisíce výměn z prvních dvou výzev a necelou tisícovku ze zásobníku předchozího kola, vyměníme v Moravskoslezském kraji díky kotlíkovým dotacím celkově 22 700 kotlů. A to považuji za velký úspěch,“ uzavřel hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.


23. května 2019
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688