Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.05.2019 16:19:28

ČNB nechala omezení hypoték bez změny, upozornila na ceny bytů

Bankovní rada České národní banky nechala limity ukazatelů pro poskytování hypoték beze změny. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval guvernér ČNB Jiří Rusnok. Zároveň upozornil, že podle výpočtů ČNB se dále mírně zvýšilo nadhodnocení cen bytů.

Na základě dnešního rozhodnutí tak dál platí, že dluh žadatele o hypotéku by neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu má vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu. Zároveň dál platí doporučení, aby banky neposkytovaly hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) a omezily i hypotéky nad 80 procent. Takových mohou banky poskytnout jen 15 procent.

"Bankovní rada diskutovala, zda je s ohledem na nedávný nárůst úrokových sazeb z hypotečních úvěrů k třem procentům žádoucí zmírnit doporučení pro horní hranici ukazatele DSTI (poměr mezi měsíční splátkou veškerých úvěrů proti celkovému čistému měsíčnímu příjmu) na 50 procent ze současných 45 procent. Rozhodla se však ponechat ji na současné úrovni s odkazem na analýzy a zátěžové testy domácností, které ukazují, že za vysoce rizikové lze pokládat již úvěry s DSTI nad 40 procent," řekl Rusnok.

Guvernér dále upozornil, že nadhodnocení cen bytů se podle výpočtů ČNB dále mírně zvýšilo a na konci loňska bylo okolo 15 procent proti zhruba deseti procentům o rok dříve. "Aktuální ceny nemovitostí nemusejí být z dlouhodobého hlediska udržitelné," uvedl Rusnok.

K omezením hypotečního trhu vedl ČNB právě rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. V případě zhoršení ekonomického vývoje by se mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením, což by se dotklo následně i bank.

Veškerá omezení hypoték ze strany ČNB mají podobu doporučení bankám, protože dosud neexistuje zákon, jímž by si ČNB mohla tato pravidla vynutit. Banky se nicméně těmito doporučeními většinou řídí. ČNB se nadále podle Rusnoka snaží prosadit novelu zákona, která by doporučení přeměnila v povinnost. Novelu ministerstvo financí poslalo na počátku dubna vládě.

V návrhu novely je také snadnější přístup k hypotékám pro mladé do 36 let. Na pořízení vlastního bydlení by si mohli půjčit až sto procent hodnoty nemovitosti a stačily by jim k tomu nižší příjmy.

Podle údajů společnosti Deloitte ceny bytů v Praze a krajských městech ke konci loňského roku meziročně vzrostly v průměru o 6,5 procenta na 57.200 korun za metr čtvereční. Nejdražší byla Praha (77.400 za metr čtvereční), nejlevnější Ústí nad Labem (16.300 ).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688