Flambované domácí jelito a hrušky s rokfórem

Ingredience:

Na jelita: 1.5 kg cibule, 1/2 kg syrového vepřového sádla, 1 l vepřové krve, 1 lžička směsi koření, 3 m vepřových střev, sůl a pepř, 3 stroužky česneku

Na hrušky: 1 kg hrušek, 200 g másla, 250 g rokfóru 1 panák hruškovice


Syrové sádlo nakrájejte na kostky a zvolna vyškvařte. (V receptu na škvarkovou pomazánku najdete postup, jak vyškvařit sádlo a škvarky.) Jakmile škvarky zlátnou, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek a pomalu duste do změknutí.

Hotové sádlo odstavte z ohně a počkejte, až prochladne. Do vlažné směsi postupně vmíchejte vepřovou krev. Dochuťte kořením, solí a pepřem podle chuti (raději o chlup více, vařením se chuť zmírní). Michal Hromas neprozradil, jaké koření použil. Francouzi při přípravě boudin noir používají například bílý pepř, badyán, zázvor, hřebíček, muškátový oříšek, koriandr, skořici či tymián. Můžete zkusit naše paštikové koření.

Čisté a propláchnuté střevo nasaďte na trychtýř a na konci zavažte. Trychtýřem plňte ještě vlažnou směs do střeva a po naplnění ho pevně zavažte.

Naplněná jelítka táhněte ve vodě při teplotě do 80 stupňů Celsia asi hodinu. Uvařená jelita opatrně vyjměte a nechte vychladnout.

Na másle dozlatova opečte oloupané a nakrájené hrušky, přihoďte nakrájené jelítko a také ho osmažte, aby se ohřálo. Zahřejte panáka kvalitní hruškovice, polijte jím jelítka a zapalte. Když alkohol vyhoří a zůstane jen fantastické hruškové aroma, přidejte k flambovaným jelítkům a hruškám kousek rokfóru (měl by mít pokojovou teplotu) a můžete podávat.

Tip: Podávejte s čerstvým pečivem.

Hugo Hromas

Michal "Hugo" Hromas se kuchařině věnuje více než 20 let. Od roku 2007 funguje na volné noze, jako "privat chef" (osobní kuchař) pod názvem Nomadis. Od jara do podzimu vaří pouze pod širým nebem a na otevřeném ohni. Nově je k vidění v pořadu Ze dvora na Stream.cz, ve kterém ukazuje skutečný život na českých farmách. V pořadu učí diváky také vařit z farmářských produktů. Jednoduše a chutně.

Více informací na: www.stream.cz/porady/ze-dvora



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Recepty na víkend