Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  23.05.2019 09:10:13

Německé předstihové indikátory vyšlou smíšený signál (Ranní zpráva z finančního trhu)

Předstihové indikátory z eurozóny nám dnes dají smíšený obrázek. Zatímco index nákupních manažerů z průmyslu jak v Německu, tak i v eurozóně samotné mírně vzroste, u německého Ifo indexu převáží nejistoty okolo obchodních válek a dovedou ho k mírnému poklesu.

Ifo index dál klesá

Ačkoliv skutečná data německé průmyslové výroby ukázala v první čtvrtině nečekanou sílu (především díky stavebnictví), nálada v průmyslu se podle předstihového Ifo indexu u českých západních sousedů nelepší. Za květen očekáváme, že tento index klesl zpět na 98,7 bodů, tedy na úroveň, kde byl v únoru. Zatímco poptávka by měla postupně růst, ekonomickou důvěru snižují nejistoty okolo obchodních válek.

Naopak první odhad PMI z eurozóny za květen by měl ukázat na zlepšující se náladu. Očekáváme, že index nákupních manažerů ze zpracovatelského průmyslu za celou eurozónu mírně přidá, což se odrazí i ve vyšším kompozitním PMI. Ten by měl být konzistentní s ekonomickým růstem eurozóny v druhém čtvrtletí o 0,3 % q/q.

Dnes začínají volby do Evropského parlamentu. Volební místnosti se zatím otevírají ve Velké Británii a Nizozemí, u nás se k urnám půjde až v pátek a v sobotu. Celoevropský výsledek bude oznámen v neděli. Průzkumy ale napovídají, že se patrně poprvé v historii frakcím pravicové EPP a Sociálním demokratům nepodaří získat dohromady absolutní většinu. Bude tak potřeba, aby našly dalšího koaličního partnera, pravděpodobně frakci ALDE nebo Zelení Evropská svobodná aliance.

 

Německou ekonomiku v Q1 podpořila domácí poptávka

Ze zápisu z posledního jednání FOMC vyplývá, že americká centrální banka se změnami sazeb jakýmkoliv směrem ještě počká. Ve zdrženlivosti podporuje FOMC zvyšující se napětí mezi Čínou a Spojenými státy.

Ranní statistika potvrdila, že se německé ekonomice v prvním čtvrtletí dařilo. Nejvíce ji podpořila domácí soukromá spotřeba, která rostla výrazně nad očekávání trhu. Oproti Q4 18 zrychlila také dynamika investic. Ty by ale měly v druhém čtvrtletí klesnout, jak naznačují tovární objednávky. Celkově očekáváme, že druhé čtvrtletí bude pro německou ekonomiku slabší. Za tento rok pak v průměru přidá 0,8 %.

Polský maloobchod v dubnu ožil

Dnešní statistika ukáže, že polské maloobchodní tržby v dubnu ožily. Solidní meziroční růst byl způsoben především vyšší poptávkou okolo Velikonoc, které minulý rok připadly na březen. Navíc růst registrací aut v dubnu dává tušit, že špatně si nevedly ani prodeje automobilů.

Koruna nejslabší za téměř dva měsíce

Absence domácích dat byla včera patrná na české měně. Ta během dopoledne oscilovala kolem úrovně 25,78 CZK/EUR, od které se vzdálila oběma směry maximálně o jeden haléř. Odpoledne ale oslabila na 25,81 CZK/EUR, a je tak nejslabší od začátku dubna. Také polský zlotý měl před zveřejněním dat tamější průmyslové výroby tendenci oslabovat. Poté se ale rychle vrátil zpět na svou ranní hodnotu a odpoledne ještě 0,1 % přidal. Obchodování dnes končí na 4,304 PLN/EUR. Statistiky potěšily, průmyslová výroba meziročně přidala 9,2 %, což bylo téměř 4 pb nad očekáváním trhu.   

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688