TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.05.2019 22:28:06

Babiš chce do Komise znovu Jourovou. Opozice: Nechrání nás.

Premiér Andrej Babiš chce, aby Věra Jourová pokračovala ve funkci eurokomisařky. Na tento post nominuje vláda, a tak se čeká na podporu ČSSD. Opozice návrh kritizuje s tím, že Jourová nedokáže efektivně hájit v Evropské komisi české zájmy.

Jourová by chtěla pozici eurokomisařky zastávat i v příštích pěti letech. "Já už jsem vyjádřila zájem pokračovat," uvedla už dříve končící česká eurokomisařka. Její stranický šéf Andrej Babiš už oznámil, že ji hodlá opět navrhnout. "Zatím to tak vypadá," odpověděl na dotaz redaktora.

 

Českého zástupce do Evropské komise nominuje vláda, a tak bude Babiš muset přesvědčit i sociálně-demokratické ministry. "Na jednání s ČSSD je času dost. Změna komise se předpokládá na podzim," sdělil premiér.

 

"O jménu příštího eurokomisaře jsme s koaličním partnerem nejednali, takže to nemohu komentovat. Zklamalo mě, když současná eurokomisařka Věra Jourová nepodpořila přísnou variantu dvojí kvality potravin, obzvlášť pokud má na starost ochranu spotřebitelů," vyčetl šéf ČSSD Jan Hamáček.

 

"Pan Babiš by si měl nejdřív ujasnit, co vlastně chce. On tady bojuje proti dvojí kvalitě potravin, a přitom jeho komisařka paní Jourová byla tou, která podpořila ten kompromisní návrh," kritizuje lídr kandidátky ODS do eurovoleb Jan Zahradil.

 

 

 

"Byl to kompromis a mohlo to dopadnout ostřeji, ale myslím, že pracovat se s tím dá," vysvětlila Jourová. "Má-li Komise řešit střet zájmů premiéra, tak bych spíš preferoval, aby ten kandidát byl víc, řekněme, vzdálenější hnutí premiéra Babiše," kontruje šéf Pirátů Ivan Bartoš.

 

Prestižní funkce zahrnuje i prestižní měsíční plat, který je v základu zhruba půl milionu korun. Kvůli vysoké dani se ale polovina posílá zpět do společné evropské kasy. Bývalý člen Komise má také po tři roky nárok až na dvě třetiny svého platu a po 65 letech věku i na důchod, který se při pětiletém působení dostane až na 115 tisíc korun měsíčně.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688