Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  22.05.2019 18:26:59

Fakta o plánovaném navýšení rodičovského příspěvku


Na podzim rodiče malých dětí do čtyř let dostali veřejný příslib o navýšení rodičovského příspěvku ze současných 220.000 Kč na 300.000 Kč. Proto, když se v březnu letošního roku veřejnost dozvěděla, že se navýšení týká pouze dětí narozených po datu 1.1.2020, není divu, že se rodiče dětí vzbouřili a začali podepisovat v hojném počtu petice. Vždyť rodičovský příspěvek nebyl navýšen již 12 let. Nyní vydaly politické strany prohlášení, že se navýšení rodičovské o 80 tisíc korun bude týkat všech aktivně pobírajících dětí ke dni 1.1.2020. Vše má však svá pravidla a podmínky, pojďme se na ně společně podívat.

 

 

Mezi rodiči se začínají objevovat dezinformace

Aktuálně se na základě nových příslibů ohledně navýšení rodičovského příspěvku začínají objevovat mylné informace po celém internetu. Maminky se pořád dokola ptají, zda se je navýšení dotkne či nikoli. Jak to tedy opravdu je? Na částku 80 tisíc korun podle odhadů dosáhne až 80 % rodičů. Podmínkou je, aby k 1.1.2020 aktivně pobírali rodičovský příspěvek, ten mohou čerpat až do 4 let věku dítěte.

Nejčastěji se na internetu objevují stále se opakující dotazy

Budu mít nárok na navýšení rodičovského příspěvku, pokud se mi dítě narodí v únoru 2020?

Ano, navýšení se týká všech dětí, které budou aktivně pobírat rodičovský příspěvek ke dni 1.1.2020, a tedy i těch rodičovských příspěvků, které vzniknou po tomto datu.

Dítě bude mít 4 roky v únoru 2020, mám nárok na přidaných 80 tisíc korun?

Pro čerpání rodičovského příspěvku a jeho výši je rozhodující stanovená délka čerpání, kterou lze nastavit až do 4 let věku dítěte, přičemž každé 3 měsíce lze délku a tedy i výši rodičovské měnit. Dalším důležitým faktorem je vypočítaný denní vyměřovací základ. Pokud jste např. podnikala a odváděla minimální odvody na zdravotní a sociální pojištění, anebo jste před narozením dítěte nepracovala, můžete čerpat maximálně 7600 měsíčně. Rovněž nelze mít rodičovskou vyšší, než byl váš původní plat v práci. Na druhou stranu, pokud je vyměřovací základ dostatečně vysoký, lze čerpat měsíčně až 32 640 . Odpověď je tedy ano, máte nárok na přidaných 80 tisíc korun, avšak i přes nejvyšší možnou výši čerpání nestihnete vybrat celou částku.

Mohu dostat částku 80.000 jednorázově?

Ne, to opravdu nejde. Pořád platí, že je výše rodičovského příspěvku ovlivněna denním vyměřovacím základem jednoho z rodičů, který na dítě příspěvek pobírá a také záleží na nastavené délce čerpání rodičovského příspěvku.

Rodičovský příspěvek mi končí v listopadu 2019, kdy bude mít dítě 3 roky. Přijdu tedy o 80 tisíc?

Ano i ne. V případě, že bude rodičovská ukončena v listopadu 2019, nebude již aktivní k požadovanému datu 1.1.2020, a tím ztrácíte nárok. Každá maminka má ale možnost si čerpání rodičovského příspěvku prodloužit až do 4 let věku dítěte, podmínkou je, že minimálně musí pobírat alespoň 50 měsíčně.

Mám nárok na celou částku 80 tisíc korun? Dcera bude mít 3 roky v červnu 2020.

Pokud nebude mít dítě k 1.1.2020 ještě 3 roky, s největší pravděpodobností dojde k vyčerpání celé částky, a to i při minimálním čerpání ve výši 7600 měsíčně.

Mám dvojčata? Týká se to i jich?

Ano, zákon pro dvojčata a vícerčata ustanovuje částku ve výši 1,5 násobku rodičovského příspěvku. Pokud tedy dojde k navýšení rodičovské na 300.000 , ovlivní to i jiné zákony a ustanovení. Rodičovský příspěvek pro dvojčata a vícerčata tedy bude 450.000 .

Uvědomte si však, že zatím není nic finálně schváleno. Jedná se tedy o aktuální dohodu a její podobu mezi politickými stranami.

 


Odebírejte náš kanál Orange Academy https://bit.ly/2OuKY7O.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

31.07. 13:27  Navýšení RP (Kristýna)
30.07. 17:22  rodičovská (Haninka122)
01.07. 12:52  Rodičovský příspěvek (Pavla)
24.05. 23:32  RP (Orange Academy)
24.05. 19:19  RP (Adéla Minaříková)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688