Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  22.05.2019 10:36:32

Natixis: Čínu nakonec zastaví její největší slabost - domácí úspory


Čína expanduje do celé světové ekonomiky, a to v nejedné oblasti. Nakupuje zahraniční firmy a komodity nebo se snaží vybudovat Novou hedvábnou stezku. Podle investiční banky Natixis stojí tyto její snahy do značné míry na přebytku domácích úspor, ale právě v této oblasti probíhá významná změna, která by nakonec mohla dolehnout i na růst mezinárodního vlivu Číny.

Natixis poukazuje na to, že až do roku 2014 se vysoká míra úspor projevovala tím, že čínská centrální banka PBoC akumulovala devizové rezervy (viz následující graf). Po roce 2014 ovšem nastal odliv kapitálu ze země a čínské úspory tak začaly mnohem více financovat investice v zahraničí.



Významnou změnu ovšem bude přinášet stárnutí čínské populace. Jak ukazuje další graf, měl by nastat znatelný růst podílu lidí ve věku nad 60 let k celkové populaci (fialové křivka) i k populaci v produktivním věku (šedá křivka):



Stárnutí populace bude snižovat míru úspor a zároveň povede ke snižování objemu aktiv držených v zahraničí. Tento pokles bude totiž nutný pro financování výdajů penzistů. Čína také kvůli uvedeným změnám nebude pravděpodobně vytvářet vnější přebytky a naopak dojde k vytváření deficitů. Taková situace pak není slučitelná s další mezinárodní expanzí a stárnutí populace tak zvrátí dosavadní trend. Natixis dodává, že pokud by čínská vláda chtěla i přes popsaný demografický trend pokračovat v globální expanzi, musela by své investice do vládních dluhopisů zemí OECD transformovat do produktivních investic. Musela by tedy financovat společnosti či infrastrukturu.

Banka také podotýká, že popsaný demografický trend se spolu s poklesem tempa růstu produktivity a málo efektivními státem vlastněnými společnostmi negativně projeví na tempu ekonomického růstu. Ten fluktuuje kolem dlouhodobě klesajícího trendu podle toho, zda vláda ekonomiku stimuluje či zda v ní převažují obavy soukromého sektoru, které vedou k odlivu kapitálu. Natixis odhaduje, že trendový růst čínského hospodářství dosahoval 6,5 % kolem roku 2000, nyní se ale pohybuje jen na 4 % a v roce 2030 se bude nacházet na 3,5 %.

Zdroj: Natixis

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688