Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.05.2019 17:19:19

Výsledky VIG naznačí, jak postupuje v plnění ročních cílů

Pojišťovací skupina Vienna Insurance Group zveřejní výsledky za první čtvrtletí ve středu 22. května. Podle analytiků Bloombergu se bude ve výsledkové zprávě sledovat především to, jak se firmě daří postupovat směrem k cílovému zisku před zdaněním pro letošní rok v rozmezí 500 – 520 milionů EUR (oproti 485 milionům EUR, které vykázala za loňský rok). Hrubé předepsané pojistné by skupina chtěla letos vidět na zhruba 9,9 miliardy EUR.

Výkonnosti skupiny v první čtvrtině tohoto roku pravděpodobně moc nepomohly nízké úrokové sazby na domácím trhu v Rakousku, napsal Bloomberg. V hledáčku se mohou ocitnout i čísla za Polsko, kde by opět mohla přitvrzovat cenová konkurence, a to obzvláště v segmentu pojištění motorových vozidel.

Hrubé předepsané pojistné by za první čtvrtletí mohlo dosáhnout 2,926 miliardy EUR, ukazuje jediný analytický odhad získaný Bloombergem. U zisku před zdaněním očekávají analytici nárůst o 12,70 % na 132,2 milionu EUR a u očištěného čistého zisku nárůst o 7,2 % na 80,95 milionu EUR.

Klíčový ukazatel Combined ratio (nižší číslo je lepší) by podle jediného odhadu mohl dosáhnout 97,4 % oproti 95,3 % v loňském čtvrtém čtvrtletí. Tento poměr vyjadřuje procento z každého eura pojistného, které pojistitel ušetří na plnění a nákladech a platí, že pokud je vyšší než 100, tak má pojistitel technickou ztrátu. Tento poměr nákladů a nárokovaných škod proti pojistnému je také klíčovým ukazatelem ziskovosti pojišťoven.

Akcie VIG zpevnily letos na pražské burze zatím o zhruba 16 %. Dnes ztratily 0,65 % na 611,50 /akcii, zatímco pražský index PX odepsal zhruba 0,1 %. Následující graf ukazuje výkonnost za pět let.

Pojišťovna VIG působí v Rakousku a v zemích střední a východní Evropy. Koncern tvoří zhruba 50 firem v 25 státech, s jeho akciemi se obchoduje také na pražské burze. V Česku je společnost VIG zastoupena prostřednictvím Kooperativy, České podnikatelské pojišťovny a Pojišťovny České spořitelny. Na českém trhu má VIG podíl více než 30 procent, je tak jedničkou na místním trhu.

Zdroje: BBG, Patria.cz, VIG, ČTK

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688