Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  21.05.2019 16:07:39

OECD: Odhady růstu pro eurozónu pro letošek klesly o plnou třetinu


Podle nového ekonomického výhledu organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by česká ekonomika v tomto roce měla dosáhnout růstu 2,6 % a v příštím roce jen o desetinku pomalejšího. Přispět by měla především spotřeba domácností podporována nadále silným zvyšováním mezd. Dále pak zaznamená solidní čísla také vládní spotřeba a investice. Výkon ekonomiky bude brzděn především nedostatkem pracovní síly na trhu práce a slabší zahraniční poptávkou. Růst cen by podle očekávání OECD měl směřovat k dvouprocentnímu cíli ČNB. Vyšší než očekávaná inflace by však mohla podnítit další utahování měnové politiky. Oproti tomu my očekáváme, že inflace má svůj vrchol za sebou a bude nadále zpomalovat k dvouprocentnímu cíli. Růst mezd už by neměl být tak výrazný jako v loňském roce, přestože trh práce nadále zůstává velmi utažený.

Pro eurozónu OECD předpokládá v letošním roce zpomalení ekonomiky o šest desetin procenta na 1,2 %, v roce 2020 pak očekává mírné oživení na 1,4 %. Německo by mělo zpomalit až na 0,7 %, Itálie dokonce na nulu. Hlavním překážkou rychlejšího rozvoje budou podle OECD přetrvávající nejistoty spojené s obchodními válkami a do budoucna by ho mohl ohrozit i neřízený Brexit. Právě rozšiřující se hrozba obchodních válek by i v následujícím období mohla nadále omezovat vývoz a investice. Podporu očekávají naopak od spotřeby domácností a vlády. Navzdory očekávání OECD o oživení eurozóny v příštím roce, tým RBI očekává postupné zpomalování až na 0,6 % v roce 2021. Co se týče inflace, ta by ani v následujících letech podle nové prognózy OECD neměla dosáhnout cíle ECB.

Celkově se podle OECD globální růst stabilizoval na nízkých úrovních, za což může především vysoká míra nejistoty. Průmyslová výroba i nadále zůstává slabá, naopak silný trh práce a služby nadále podporují růst spotřeby. Riziko výraznějšího zpomalení plyne především z již zmíněných obchodních válek, které táhnou dolů investice a celkový mezinárodní obchod. Podle odhadu OECD pokud dojde k další eskalaci a uvalení vyšších cel mezi USA a Čínou, přijde Amerika o necelé jedno procento HDP do roku 2022 a HDP Číny bude v tomtéž období nižší dokonce o více než 1,1 %. Globální ekonomika, která by v roce 2019 měla růst tempem 3,2 %, by tak přišla i o více než půl procenta růstu.


Autor: Eliška Jelínková, analytička
 Editor: Luboš Růžička, analytik

 Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688