Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  21.05.2019 08:43:55, aktualizováno 26.05.2019 09:02:18

Morgan Stanley: Úplná obchodní válka posune svět k recesi


Kolaps obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou a zvýšení cel na čínské zboží posunou globální ekonomiku směrem k recesi a centrální banka USA (Fed) bude muset snížit úrokové sazby do roka na nulu. Vyplývá to ze zprávy analytiků banky Morgan Stanley. Dočasná eskalace obchodního napětí se podle analytiků může obejít bez větších následků. Trvalé selhání jednání by však způsobilo vážné škody.

"Pokud se jednání zastaví, nebude dohodnuta žádná smlouva a USA zavedou 25procentní cla na zbývající dovoz z Číny za zhruba 300 miliard USD, vidíme globální ekonomiku směřující k recesi," uvádějí analytici. Globální recese podle definice nastává ve chvíli, kdy globální roční ekonomický růst klesne pod 2,5 procenta. V reakci na to Fed podle analýzy sníží do jara 2020 úrokové sazby až na nulu a Čína zvýší své fiskální stimuly na 3,5 procenta hrubého domácího produktu, což odpovídá zhruba 500 miliardám USD (11,5 bilionu ), a svůj cíl růstu úvěrů na 14 až 15 procent ročně.

V rámci mírnějšího scénáře, kdy cla 25 procent na čínské zboží, jehož roční hodnota dovozu do USA dosahuje 200 miliard USD, zůstanou v platnosti tři až čtyři měsíce, globální růst zpomalí o zhruba půl procentního bodu na 2,7 procenta. Analytici odhadují, že v tomto případě by Fed mohl snížit úroky o půl procentního bodu a Peking by zvýšil své stimuly na 2,25 procent HDP, tedy 320 miliard USD.

Analytici Morgan Stanley rovněž varovali, že investoři by v mnoha směrech mohli podcenit důsledky obchodního napětí. Dopad na americký firemní sektor bude rozšířenější, protože Čína může zavést necelní bariéry obchodu. Vzhledem ke zpomalení globálního růstu, které bude následovat, se zhorší zisky firem ze zahraničních operací a firmy nebudou schopné plně přenést růst cel na spotřebitele. Nepřímý dopad bude také nelineární. Prudké zpřísnění finančních podmínek a nejistota v politice by zasáhla rovněž důvěru firem do takové míry, že by mohly zmrazit nebo omezit kapitálové výdaje, napsala agentura Reuters.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688