Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.05.2019 08:29:02

Jen třetina exportérů zatím využívá dohody mezi EU a Japonskem

Zatím jen třetina českých firem začala využívat výhod, které poskytuje únorová dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Japonskem. Firmy i nadále platí clo v plné výši, ačkoli mohou získat nulovou nebo sníženou celní sazbu. Snižují tím svou konkurenceschopnost. Vyplývá to z nových výsledků šetření, které provedla firma Gerlach. Ta poskytuje celní služby pro exportéry i dovozce. Podle Svazu průmyslu a dopravy a agentury CzechTrade dohoda nové příležitosti přinese dlouhodobě.

Obchodní dohoda mezi Evropskou unií a Japonskem vstoupila v platnost letos v únoru. Ruší na 99 procent cel na japonské zboží prodávané do EU, zatímco u vývozu z EU do Japonska ruší 94 procent cel. Čeští strojaři a další exportéři díky ní mohou snadněji proniknout na japonský trh a na clech uspořit přes 2,4 miliardy korun. Export do Japonska se podle Svazu exportérů v posledních třech letech pohybuje kolem 20 miliard .

Šéf společnosti Gerlach, odborník na celní problematiku Luděk Procházka, říká, že firmy stále zatěžují zboží zbytečnými vstupními náklady, místo aby zvyšovaly jeho konkurenceschopnost na trhu. "Firmy mohou dohodu využít v rámci své cenové politiky buď ke snížení prodejní ceny o ušetřené clo, nebo při zachování prodejní ceny zvýšit svou marži. Opravdu velkým benefitem je, že od letošního února je možné zpětně získat již uhrazené clo, a to ve lhůtě tří let od realizace obchodu," řekl ČTK.

SP ČR očekává, že se český export do Japonska zvýší v textilním, sklářském a zpracovatelském průmyslu. "Největší výhody dohody však vidíme zejména v oblasti netarifních bariér, tedy ve zlepšení přístupu na japonský trh, akceptace evropských předpisů a norem japonskými regulatorními orgány, volný přístup fyzických osob na trh za účelem podnikání a lepší přístup k veřejným zakázkám," reagoval ředitel sekce mezinárodních vztahů SP ČR Lukáš Martin.

Země je podle zástupce vládních agentur CzechInvest a CzechTrade v Japonsku Richarda Schneidera perspektivní. Už proto, že má jeden z technologicky nejvyspělejších světových trhů s významným podílem investic do výzkumu a vývoje. "Navíc má japonský strojírenský trh podobnou oborovou strukturu, jako ten český. Zmínit můžeme například spolupráci v oblasti kolejových vozidel," uvedl Schneider. Příležitostí pro české firmy je i trend stárnoucí japonská populace.

"Od podepsané dohody si slibujeme navýšení vývozu našich strojů. Jen v letošním roce přepokládáme nárůst prodejů o 40 procent. Další významnou podporu představují technologie a komponenty od Schneider Electric, které nám zvyšují konkurenceschopnost na japonském trhu," reagoval šéf společnosti RWT Petr Rojek z Rychnova nad Kněžnou, výrobce a vývozce brousících strojů. Japonci se podle něj nejvíce zajímají o stroje pro letecký a automobilový průmysl nebo nábytkářství.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688