Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  21.05.2019 06:05:21, aktualizováno 07:44:02

Akcie Tesly i "čínské Tesly" na nových minimech


Jak známo na Wall Street se obchodují akcie jen dvou automobilek produkující čistě elektromobily. Již od roku 2010 akcie společnosti Tesla (TSLA), která nutno dodat, díky dřívější akvizici SolarCity operuje zároveň v energetickém sektoru. Loni v září pak přibyly akcie NIO (NIO), tedy čínské firmy Weilai, jejíž název v překladu znamená Blu Sky Coming neboli modrá obloha přichází. Vzhledem k tomu, že v jejím byznysu lze v řadě ohledů spatřovat výraznou podobnost s Teslou, získala rychle přezdívku „čínská Tesla“.

Akcie Tesla ještě před půl rokem atakovaly svá dřívější historická maxima, když se obchodovaly v blízkosti 380 USD. Pondělní seance však již přinesla obchody i pod hranicí 200 USD, což akcie Tesla zažily naposledy v prosinci 2016. Nakonec zakončily níže „jen“ o 2,69 % na 205,36 USD. Jen od počátku roku tak ztratily již přes 38 %.

Na titulu eskaluje negativní sentiment ať už v návaznosti na zprávy o smrtelné nehodě z úvodu března, kdy Model 3 měl zapnutého autopilota, či obavy o schopnosti společnosti generovat hotovost. Koncem minulého týdne šéf firmy Elon Musk po čase poslal zaměstnancům další e-mail a svou podstatou se vlastně příliš nelišil od dřívějšího dopisu z doby zahájení výroby levnější verze Modelu 3. Zkrátka týkal se dalšího tlaku na snížení výrobních nákladů a nyní vlastně přímo výzvy zaměstnancům, aby šetřili, kde se dá.

Řada investorů navíc stále příliš nevěří posledním prezentovaným vizím Muska týkající se plánované verze plného autopilota, o čemž jsme psali v článku „Tesla jako Uber? Už v příštím roce očekává na silnicích robotaxi“.   

V úvodu týdne se v tlaku na kurz akcií Tesla každopádně přidal další downgrade. Tentokrát od společnosti Wedbush, která potvrdila doporučení „neutral“, nicméně o zhruba 15 % snížila svou cílovou cenu z 275 USD na 230 USD. Můžeme jen tipovat, zda pondělní podívání pod hranici 200 USD bylo pro příští dny již minimem, či se titul nasměruje k ještě výraznější technické hranici 180 USD. Indikátor RSI(20) nicméně již nyní indikuje přeprodanost.  


Akcie NIO podstatně volatilnější

Společnost NIO vstoupila na burzu NYSE prostřednictvím primární emise (IPO) za kurz 6,26 USD. Za osm měsíců na trhu mají za sebou značně divoký vývoj. Během pár dní po IPO dokázaly zhodnotit o více než 100 %, aby v zápětí o všechny zisky přišly. Následné zprávy o poměrně rychlém náběhu výroby elektromobilu ES8 v partnerské státní automobilce JAC přinesly nový optimismus na titul.

Úvod roku, kdy čínský automobilový trh začal v meziročním srovnání dále upadat, se začal dotýkat i zájmu o elektromobily NIO. Když se ukázalo, že nečekaně nižší poptávka o vůz ES8 není dána jen sezónností či únorovými svátky v souvislosti s příchodem nového čínského roku, titul začal mířit níže. NIO totiž společně se slabými výsledky prezentovala i slabý výhled. Navíc automobilka ustoupila od zvyklosti seznamovat každý měsíc veřejnost o produkci vozů, resp. prodejích. Akcie NIO tak začaly mířit z více než 10 USD zpět pod cenu z IPO.


Rázem se také na společnost vyrojila řada žalob, týkající se uvedení investorů v omyl v souvislosti s údaji prezentovanými v prospektu k IPO. Investory především netěší zastavení plánované stavby vlastního výrobního závodu u Šanghaje. Z tamních linek měl přitom již v příštím roce začít sjíždět další dosud nepředstavený model ET7. Budoucnost v pořadí vlastně třetího sériového vozu NIO tak zůstává zahalena v mlze.

Akcie NIO v pondělí propadly až na nové historické minimum 4,11 USD. Na konci se zastavily na rovněž historické nejnižší závěrečné ceně 4,25 USD (-3,85 %). Investoři jistě pomalu hledí k 28.květnu, zda čínskou firmou v pondělí reportované výsledky přinesou přeci jen nový optimismus.

Zvláště v kontextu s free floatem se vlastně výrazněji obchoduje s akciemi NIO. V IPO jich bylo prodáno na 160 mil. a například v posledních 10 seancích se v průměru denně zobchodovalo přes 18 mil. akcií. V pondělí pak přes 23,4 mil. akcií. Akcie Tesla zažily v úvodu týdne ještě výraznější nárůst likvidity, když majitele vyměnilo 20,4 mil. akcií, tedy zhruba dvojnásobek oproti průměru.

Nejen GM, ale i Ford již značně hodnotnější

V souvislosti se zmiňovaným poklesem tržní ceny akcií automobilku NIO trh aktuálně oceňuje na necelých 4,5 mld. USD. U Tesly lze, ještě bez zohlednění nedávného navýšení kapitálu, hovořit o kapitalizaci 36,3 mld. USD. Dále se tak vzdaluje tradiční General Motors (GM), kterou trh nyní oceňuje na téměř 52,5 mld. USD a rovněž Fordu s oceněním 41 mld. USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688