Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  20.05.2019 23:27:00

Jsme národ chatařů a chalupářů a to něco stojí

O Češích se právem traduje, že jsou národ chalupářů. Více než třetina obyvatel České republiky (36 %) vlastní nějakou rekreační nemovitost. Nejčastěji se přitom jedná o menší chatu se zahradou (42 %) nebo o víkendovou chalupu (36 %). Každý dvacátý obyvatel České republiky využívá pro víkendové rekreace také byt nebo apartmán, který se často nachází v lyžařských střediscích. V průměru za provoz chaty se zahradou zaplatí Češi 3700 korun měsíčně. Vyplývá to z průzkumu, který na téma rekreačních nemovitostí, jejich pořizování a financování,  uskutečnila Equa bank.


Pro většinu Čechů je pobyt na chatě či chalupě sezónní a víkendovou záležitostí. Téměř pětina dotazovaných zde pobývá několik měsíců v roce, například celé léto, někteří dokonce skoro celý rok. Pro ně je pak rekreační nemovitost skutečným druhým domovem; místem, kde tráví naprostou většinu času.

Téměř dvě třetiny Čechů jezdí na chatu či chalupu relaxovat. Každý druhý dotazovaný má rekreační nemovitost jako koníček, třetina Čechů zde zase pěstuje zdravé potraviny. Pětina Čechů uniká na chaty před městem, často za sousedy, protože zde mají prima partu. Každý sedmý Čech jezdí na chalupu sportovat.  Desetina Čechů se na chalupě dře a domů se vrací velmi znavená. Jen pouhá 3 % dotazovaných přiznávají, že rekreační nemovitost využívají k mimomanželským dostaveníčkům.

Na svou rekreační nemovitost Češi nejčastěji dojíždějí do 100 km, 4 z 10 Čechů mají rekreační nemovitost dokonce ve městě, kde zároveň i bydlí. V zahraničí vlastní rekreační nemovitost pouhé 1 % Čechů.

Každá nemovitost něco stojí…

Podobně jako u běžného bydlení, jsou také s provozem rekreační nemovitosti spojeny určité náklady. Většinou (79 %) je to částka do 3 tisíc (v průměru je to 2200 ). Naopak 9 % platí pravidelně měsíčně za provoz rekreační nemovitosti částku vyšší než 4 tisíce .

Zdarma není ani provoz zahrady. Každý určitě chce mít svou zahradu udržovanou a hezky osázenou. Ti, kdo zahradu mají, nebo si ji pronajímají, tak do péče o ni většinou měsíčně průměrně dávají částku 1500 korun.

S vlastnictvím nemovitostí nesouvisí jenom pravidelné náklady spojené s jejím provozem, ale také případné rekonstrukce. Ty během posledních třech let provádělo 37 % vlastníků některé z rekreačních nemovitostí, v částce většinou do 200 tisíc korun. Nejčastěji (67 %) hradili rekonstrukci z vlastních zdrojů, pětina Čechů si na ní musela půjčit.

Každá nemovitost něco stojí… jaké jsou náklady

Zájem o chalupaření ještě poroste

Chalupářský apetit sdílí také ti, kdo rekreační nemovitost zatím nemají. Každý čtvrtý zvažuje její pořízení během následujících pěti let. Jen z našetřených peněz  ji plánuje koupit 39 % dotazovaných, částečně z našetřených peněz a částečně půjčkou ji uhradí také 39 % respondentů. Výhradně půjčkou ji bude hradit pětina Čechů.

Investice do rekreačních nemovitostí považujeme za rozumné. Úrokové sazby hypoték se drží stále na nízké úrovni a dá se předpokládat, že chuť a potřeba opustit město a trávit volný čas v přírodě se bude stále zvyšovat. Proto je teď ideální doba na pořízení chaty či chalupy,“ uvedl Ondřej hák, ředitel produktů a rozvoje obchodu retailového bankovnictví.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688