Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  20.05.2019 18:57:09

Základní rizika investic do podílových fondů

Zprávy o nových historických maximech na kapitálových trzích mohou svádět k tomu, zkusit své štěstí investicemi například prostřednictvím podílových fondů. Investice s sebou sice nesou potenciál zhodnocení prostředků řádově i o desítky procent, stále zde však zůstávají rizika, která není vhodné přehlížet, resp. je nutné s nimi počítat.

Měnové riziko

Toto riziko se Vás týká v případě, že investujete do podílových fondů emitovaných v cizích měnách (nejčastěji euro, americký dolar) případně do podílových fondů emitovaných v české koruně, jež Vaše prostředky investují na kapitálových trzích v zahraničí.

V prvním případě je měnové riziko jasně viditelné, prakticky okamžitě vidíte, jak se výkonnost v měně fondu liší od výkonnosti v české koruně.

V druhém případě je výkonnost Vašich investic „konečná“, protože fond je emitován v české koruně, ovšem tato výkonnost v české koruně již byla očištěna o kurzové rozdíly.

Měnové riziko se Vás tedy netýká pouze v případě, že investujete do podílových fondů emitovaných v české koruně, jejichž portfolio manažeři investují prostředky svých klientů výhradně do cenných papírů vedených v české koruně (takových je však minimum).

Samozřejmě, měnové riziko se Vás netýká ani v případě, pokud své volné prostředky držíte v cizí měně a neplánujete jejich směnu do české koruny.

Měnové riziko je vyšší zejména u podílových fondů, jež své prostředky investují i v lokálních měnách rozvíjejících se trhů, např. indické rupii, mexickém pesu, brazilském realu apod.. V tomto případě podstupujete měnové riziko hned dvakrát. První riziko je investice do podílového fondu vedeného např. v amerických dolarech, další ztráty či zisky Vám pak může způsobit pohyb směnného kurzu lokální měny vůči americkému dolaru.

Riziko likvidity

Samotné podílové fondy jsou velmi likvidní investicí, tj. své podílové listy vyměníte za hotovost během pár dnů. Riziku likvidity jste však vystaveni v případě, že portfolio manažer investuje Vaše prostředky do aktiv, u nichž z nějakého důvodu může dojít k omezeným možnostem prodeje (např. kontrola zahraničního kapitálu na Islandu na konci minulé dekády, zastavení obchodování s akciemi konkrétní firmy apod.), kdy portfolio manažer aktivum buď neprodá nebo jej prodá za výrazně nižší cenu. Pokud k tomuto dojde, je adekvátním způsobem ponížena hodnota podílového listu fondu, tj. i hodnota Vašich investic.

Politické riziko

Tento druh rizika podstupujete ve zvýšené míře při investicích do odvětví, jež jsou strategická pro fungování státu či v regionech s nestabilní politickou situací. Politickým rizikem může být i aktuální debata o sektorové dani v České republice, dále sem patří například znárodnění firem, vstup státu do konkrétních odvětví či regulace odvětví (tímto rizikem trpí např. energetický sektor, farmacie, těžební sektor apod.)

Riziko poklesu ceny aktiv

Na finančních trzích platí několik základních „zákonů“. Jedním z nich je, že s rostoucím potenciálním výnosem roste i riziko potenciální ztráty. Nejvyšší výnosy nabízí investice, u nichž je vysoké riziko poklesu ceny a naopak, pokud investujete například do dluhopisů zemí jako USA či Německo, máte potenciál pouze malých zisků, na druhou stranu je zde velmi nízké riziko poklesu hodnoty investic.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688