Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  20.05.2019 17:07:30

Hutě, které vydělávají každoročně po zdanění 1,5 miliardy, chce premiér odkoupit za pouhou korunu. To by byl věru majstrštyk


Výrok premiéra Andreje Babiše, že stát by mohl koupit ostravskou huť ArcelorMittal za korunu, je předvolebním marketingovým výrokem. Premiér si jím chce získat voliče zejména v Moravskoslezském kraji, kde je situace kolem hutí sledována bedlivěji než v jiných částech republiky. Těžko hledat jediný realistický důvod, proč by na takovou nabídku měl ArcelorMittal přistoupit. To by musel mít premiér ještě nějaké „eso v rukávu“, o němž se ale obecně neví. ArcelorMittal kupce podniku má, takže jej žádná bota netlačí. Mnohem realističtějším řešení je ona trojstranná smlouva, tak nějak to zřejmě nakonec dopadne. V letech 20102017 ostravské hutě ArcelorMittal vydělávaly v průměru 1,54 miliardy korun konsolidovaného zisku po zdanění.

Liberty House, které ArcelorMittal ostravské hutě prodává, není veřejně obchodovanou společností, takže dostupnost informací o zdrojích jejího financování i aktuální finanční pozici je omezená. V roce 2017 její šéf a zakladatel celé skupiny Sanjiv Gupta, indický rodák, sice plánoval upsání části skupiny na burze, a to už v roce 2018, ale tento záměr se nenaplnil. Z dosavadních Guptových vyjádření plyne, že ocelárny Arcelor Mittal Ostrava nemíní zase rychle přeprodat někomu jinému. Gupta si zakládá na rodinné tradici rozvíjení firem v kontextu generací, nikoli let. To samozřejmě neznamená, že v případě ostravských hutí nemůže udělat výjimku. Gupta je pokračovatelem indické podnikatelské dynastie, svůj byznys rozvíjeli jako jeho děd, tak otec. Právě s jeho finanční založil v roce 1992, když mu bylo 21 let, společnost Liberty House. Dle jeho vyjádření mu vydělává hned od svého založení, přičemž takto získávané a kumulované prostředky mu umožňují realizovat současné rozsáhlé akvizice. Jeho jméno se do širšího povědomí v zahraničí dostává spíše až v tomto desetiletí, což jej odlišuje od všeobecně známých indických podnikatelů (nebo podnikatelů indického původu) typu právě Lakšmího Mittala.
 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

 

Hlavní ekonom, CZECH FUND

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688