BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Makroekonomika  |  20.05.2019 11:47:04

Australský dolar roste v reakci na výsledky voleb v Austrálii

Akciovým indexům a stejně tak ropě se minulý týden poměrně dařilo a umazaly tak ztráty vzniklé eskalací obchodního konfliktu mezi USA a Čínou. Nehorší týden od začátku roku má za sebou libra, australský dolar v reakci na výsledky voleb otevřel výše. Zlato se vzdaluje od 1300 dolarů.

 

Forex

Britská libra byla minulý týden jednou z nejvíce zajímavých měn z hlediska jejího průběhu. Politická nejistota v zemi, krach jednání Mayové s opozičními labouristy a její blížící se rezignace dostaly libru pod tlak, které ani příliš nepomohla horší datatrhu práce. V novém týdnu libru bude zajímat zveřejnění maloobchodu a inflace. Zároveň by jí z klesajícího trendu mohla dostat technická korekce výraznějších ztrát. Všeobecně se na devizových trzích dařilo americkému dolaru, který se dostal na třítýdenní maxima. Podobně jako libra byl minulý týden pod prodejním tlakem australský dolar. Již včera večer však australský dolar otevíral nákupním gapem a dnes dopoledne pokračuje v růstu. Důvodem jsou víkendové australské volby, kde pokračuje ve vládě Liberální strana premiéra Morrisona. Opozice tak nebude schopná sestavit příští vládu a uznala porážku. Jedním z hlavních témat kampaně bylo klima a současná vláda si stanovila cíl do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o 26%. Austrálie je jednou z mála zemí, kde je účast v hlasování povinná. Pokud voliči, kteří nehlasují, nepředloží přijatelnou omluvu, hrozí jim pokuta ve výši 20 australských dolarů. Australskému dolaru stávající rozpoložení vlády vyhovuje a tak od rána zpevňuje.

 

Akcie a Komodity

Akciovým indexům se během minulého týdne podařilo dostat ze spárů prodejců a umazat alespoň část předchozích ztrát. Mírné zmírnění obav kolem obchodního konfliktu pomohlo k indexům k ziskům a stejně tak lepší výsledky některých amerických společností, které minulý týden reportovaly. Výnosyamerických dluhopisů se odrazily od nejnižších úrovní za posledních 16 měsíců a rostly n případě desetiletých splatností na 2,4%.

Podobně se dařilo i dalším rizikovým aktivům včetně ropy. Ropa WTI se díky eskalaci konfliktu na Blízkém východě dostala zpět nad 63 dolarů za barel. Zlato mezitím opět ztrácí a pod tlakem silnějšího dolaru se vzdaluje od 1300 dolarů.

 

Dnešní fundamenty

19:00 bude mít projev člen FEDu Clarida. V Kanadě je dnes státní svátek.

Trh dne

ADUSD se dnes dostal ze spárů prodejců a krátkodobě může reagovat na předchozí prodejní aktivitu pullbacky na klíčové úrovně. Zároveň může být při pohybu níže potvrzena nákupní aktivita.

Tento článek má pouze informativní a edukativní charakter. V žádném případě neslouží jako investiční či obchodní doporučení.

BOSSA

Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012, kde nabízí 130 investičních nástrojů, měny, komodity a akciové indexy. Bossa podléhá dohledu České národní banky ale i polské KNF.

Více informací na: www.bossa.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688