TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  19.05.2019 20:46:04

Maláčová přišla s dalším řešením rodičovské. Babiš jej podpoří

 


Rozbuškou v koalici je stále rodičovský příspěvek. Sociální demokracie s hnutím ANO hledají shodu už dva měsíce. Největší spor je o to, jestli přidat všem rodičům nebo jen těm, kterým se děti narodí od ledna příštího roku. A přitom nejde jen o pár korun, ale o 80 tisíc, o něž se má příspěvek pro ty, kteří jsou s dětmi doma, zvednout.

 

Kdo bude od příštího roku pobírat vyšší rodičovský příspěvek? Sledujte brífink premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové ke státnímu rozpočtu.

Zvýšení rodičovského příspěvku je ve vládním programovém prohlášení. Jeho výše je totiž dvanáct let stejná, a to 220 tisíc. Sociálně demokratická ministryně Maláčová, která to má v gesci, nejprve avizovala zvýšení pro všechny rodiče dětí do čtyř let bez výjimky. Pak se ale ukázalo, že by na to chyběly peníze.

“Paní Maláčová tuto variantu slibovala rodičům půl roku bez toho, aby to měla projednané, bez toho, aby měla peníze,“ prohlásil již dříve premiér Andrej Babiš (ANO).

Začala se řešit alternativa. Aby se příspěvek navýšil a aby na to bylo. ČSSD se potom domluvila s hnutím ANO na tom, že navýšení by se týkalo pouze dětí narozených po prvním lednu 2020.

‏“Skvělá zpráva, důchody stoupnou v příštím roce o 900 korun, rodičovský příspěvek se zvýší na 300 tisíc korun pro nově narozené od prvního ledna 2020, na neplatiče výživného čekají tvrdší tresty od stejného data a zálohované výživné bude od prvního ledna 2021,“ uvedla Maláčová na svém twitterovém účtu.

 

Zpráva ale mezi maminkami vyvolala vlnu nevole. Po celé republice se podepisovala petice za spravedlivý příspěvek a premiéru Babišovi dokonce na úřad vlády chodily použité plenky.

“Když má moje dítě půl roku, nebo rok, tak v čem je horší než dítě, které se narodí po novém roce?,“ položila řečnickou otázku jedna z nazlobených maminek. “Proč má někdo dostávat míň a někdo víc?,“ reagovala další. “Ty děti jsou stejné a je jedno, jestli jsou malé, nebo jestli se teprve narodí,“ zaznělo mimo jiné.

“Chápu, že když někdo bude rodit o půlnoci a druhý minutu po půlnoci, tak že jsou tam věci, které nejsou spravedlivé,“ připustil Babiš.

Poté začala možná řešení navrhovat i opozice. Lidovci například chtěli, aby na tento příspěvek měli nárok i prarodiče dětí. Debata se zatím konce nedobrala. Vláda si předsevzala, že se na nějakém kompromisu musí dohodnout do konce května.

Nakonec ministryně Maláčová bude v pondělí na vládě předkládat návrh, se kterým už přišlo ministerstvo financí. Tedy že na vyšší rodičovský příspěvek by od příštího roku měli nárok ti, kteří ho v lednu ještě budou aktivně čerpat a jejichž dítě nebude starší čtyř let.

“Je to už třetí návrh. Návrh paní ministryně Maláčové je stejný, jaký navrhovala paní ministryně Schillerová koncem října 2018 v rámci připomínkového řízení. Je tam shoda, není to problém,“ reagoval Babiš v živém vysílání nedělních Televizních novin televize Nova.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688