TNBiz (TN.cz)
Volby  |  18.05.2019 09:34:22

Volby do EP: Zachovat volný pohyb, nebo zavřít hranice? Strany odhalily plány

Žádná z parlamentních stran nechce rušit jednu z nejviditelnějších výhod členství v Evropské unii – volný pohyb přes hranice. Některé ale zdůrazňují, že státy musí mít v případě potřeby právo volný pohyb omezit. Kontroly můžeme na některých hranicích uvnitř Schengenského prostoru čekat i letos.

Podívejte se také:
Jaká má být budoucnost EU? Strany řekly, koho by do ní přibraly.
Zachovat volný pohyb, nebo zavřít hranice? Strany odhalily plány.
Zůstat, nebo odejít z EU? Czexit připouští jen dvě strany. 
Má Česko přijmout místo české koruny euro? Odpovědi Ano-Ne od jednotlivých stran v eurovolbách. 

V dalším díle seriálu, v němž portál TN.cz porovnává programové priority politických stran ucházejících se o místa v Evropském parlamentu, se redakce zaměřila na jednu z nejviditelnějších výhod evropské integrace – volný pohyb osob a zboží.

Do něj se mohou zapojit i státy, které nejsou členy Evropské unie. V tzv. Schengenském prostoru jsou tak i mimounijní země – Norsko, Lichtenštejnsko, Island a Švýcarsko. Chorvatsko, Kypr, Bulharsko a Rumunsko ač jsou členy Unie, tak do Schengenu ještě nevstoupily. Británie a Irsko mají výjimku a do Schengenského prostoru nemusí vstoupit.

Česko je součástí Schengenského prostoru od 21. prosince 2007. Redakce TN.cz se osmičky politických stran zeptala, jestli by země měla mít nadále otevřené hranice. Strany odpovídaly na otázku: Jste pro zachování volného pohybu uvnitř schengenského prostoru, či pro návrat hraničních kontrol?

Zachovat volný pohyb si přeje ODS. "Ale uznáváme, že členské státy musí mít možnost volný pohyb omezit, pokud se k tomu budou cítit vnějšími okolnostmi donuceny," napsali občanští demokraté.

Pro ČSSD je volný pohyb osob a zboží "evropské rodinné stříbro". To chce chránit a chce o něj pečovat. "Pro udržení schengenského systému bez hraničních kontrol je však bezpodmínečně nutné posílit ochranu vnějších hranic EU, jinak je mrtvý," dodala ČSSD.

"Jsme pro zachování volného pohybu uvnitř schengenského prostoru, ovšem s tím, že v opodstatněných případech mohou členské státy hraniční kontroly zavést (např. v případě bezpečnostního rizika). Musí také existovat lepší dohled nad tím, kdo se do Schengenského prostoru dostává, což souvisí s nutností efektivní ochrany vnějších hranic EU," přeje si KSČM.

Pro TOP 09 a STAN, které kandidují spolu, je volný pohyb uvnitř schengenského prostoru klíčová výhoda Evropské unie. "Proto TOP 09 zcela zásadně podporuje jeho zachování volného pohybu a odmítá pokusy o jeho demontáž. Jakékoliv omezení by mohlo poškodit ekonomické zájmy České republiky i Evropské unie. Navíc nepodporujeme ani omezení volného pohybu lidí za prací ani jiná omezení základních svobod Unie," napsala za koaliční kandidátku Spojenců pro Evropu TOP 09.

"Jsme jednoznačně pro zachování volného pohybu," vyjádřili stručně své stanovisko Piráti. A pro někoho možná překvapivě nejsou pro obnovu hraničních kontrol ani zástupci SPD.

"V rámci nové formy spolupráce národních států podporujeme zachování volného pohybu občanů těchto zemí. Každý národní stát však musí mít právo provést kontrolu osob na svých hranicích, pokud to bude považovat za nutné v zájmu své bezpečnosti," odpověděla SPD.

Jednoznačně je pro zachování volného pohybu přes hranice i hnutí ANO. "Je to jeden ze základních předpokladů pro svobodu pohybu osob v rámci EU. Hraniční kontroly je možné obnovit v případě nestandardní situace, např. s ohledem na bezpečnost apod. Takové obnovení je ale krátkodobé, dočasné. Jsme pro to, aby součástí schengenského prostory mohly být všechny členské země EU. Je nutné připomenout, že aby mohl být zachován volný pohyb osob uvnitř EU, je nutné o to více a lépe chránit vnější hranice Unie," upozorňuje hnutí.

"KDU-ČSL podporuje zachování volného pohybu uvnitř schengenského prostoru," reagovali na dotaz TN.cz zástupci lidovců. 

Odpovědi stran byly seřazeny vzestupně podle vylosovaného volebního čísla.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688