Zahrada: jaký povrch vybrat do zahrady?

Všichni, kdo mají zahradu, dobře vědí, že každý prostor v ní má svá specifika. Povrchy kolem bazénu vyžadují bezpečnost, terasa snadnou údržbu a sladění se stylem interiéru, příjezdová cesta musí vydržet velké zatížení a atypické klikaté cesty a chodníčky vyžadují flexibilitu. Vzhledem k náročným podmínkám v exteriéru by navíc materiály měly odolávat UV záření a mechanickému poškození, abychom se z nich mohli radovat co nejdéle. V ideálním případě bychom pak materiály v zahradě měli sladit, abychom zachovali příjemný jednotný vzhled.

Existuje univerzální řešení?     

Najít materiál, který by si se všemi podmínkami poradil, není snadné. Nejvíce se mu blíží kamenný koberec, tedy směs kamínků a pryskyřice, která je přirozeně odolná a umožňuje flexibilní pokládku, včetně možnosti aplikace na vertikální plochy.

Důraz na bezpečnost

Vzhled a odolnost však nejsou jediná univerzální kritéria, podle nichž bychom se při výběru venkovních povrchů měli řídit. Ještě důležitější je, obzvláště pokud máte malé děti, hledět na bezpečnost. Povrchy musí být neklouzavé a vodopropustné, aby se co nejvíce eliminovalo riziko uklouznutí, ať již jde o cestu po chodníčku po dešti či dovádění kolem bazénů, kde je riziko vzniku nebezpečných kaluží největší.  

Udržení vody v zahradě

Poslední roky se v Česku nesou ve znamení sucha a každá kapka vody je proto velmi důležitá. Většina povrchů v zahradách však zamezuje jejímu pronikání do půdy. Pokud chcete při výběru materiálů zohlednit i toto kritérium, nabízejí se kamenné koberce TopStone. Jejich samodrenážní verze díky vodopropustnosti podporuje přirozený koloběh vody a propustí až 1 852 mm srážek za hodinu. Význam mají obzláště u velkých ploch, ale jsou praktické i do zahrádek. Při drobných srážkách pomohou zavlažit půdu, při deštích dochází ke zvyšování zásob podzemních vod, což řada zahrádkářů ocení kvůli studním. “Tento systém pro nezpevněné plochy je navíc snadný na pokládku a nevyžaduje vytváření odvodnění,” dodává Marek Ondra.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada