V Liberci otevírají chytrou dílnu digitálního věku

Od programování až k ponkům Je to tady! Liberecká iQLANDIA spouští svůj čtvrtý provoz – iQFABLAB. Jedná se o chytrou dílnu digitálního věku, jejímž cílem je naučit jak školní skupiny, tak veřejnost pracovat s moderními technologiemi, jako jsou 3D tiskárny nebo laserové a vinylové řezačky. Návštěvníky čekají originální workshopy, děti od 12 do 16 let se v létě mohou těšit na příměstský tábor s robotem Matyldou. Do projektu iQFABLAB se zapojila i Technická univerzita v Liberci.

„Chceme přiblížit vědu a techniku zejména dětem z druhých stupňů ZŠ a nadchnout je pro technické obory. V budoucnosti některé manuální práce zaniknou, nahradí je stroje. Tím pádem se objeví nové pracovní pozice, na které bude potřeba další generaci připravit. K tomu bude sloužit naše chytrá dílna, jejíž vybudování přišlo na zhruba šest milionů korun,“ říká Pavel Coufal, ředitel liberecké iQLANDIE. Tým libereckého science centra převzal původní myšlenku FABLABU – fabrication laboratory – z USA od Massachutsetts Institute of Technology, kde v moderních dílnách studenti pracují na svých projektech.

Od programování až k ponkům

iQFABLAB se skládá ze čtyř tematických částí: Robotiky, 3D tisku, Vektorové grafiky a Hrubé dílny. Děti se zde naučí naprogramovat své „výtvory“ tak, aby prováděly nejrůznější úkony. Proniknou do tajů 3D tisku a budou si moci odnést svůj vlastní výtisk, například klíčenku nebo visačku se jménem. V sekci Vektorové grafiky se seznámí s vinylovými a laserovými řezačkami, díky nimž si můžou vytvořit třeba originální potisk na tričko. Čtvrtou část iQFABLABU představuje Hrubá dílna. „V některých školách již dnes dílny vůbec nemají, tudíž si děti neosahají nástroje, které budou v běžném životě potřebovat. Proto chceme, aby si u nás vyzkoušely práci s vrtačkou, pilkou nebo kladivem,“ uvádí Pavel Saal, vedoucí iQFABLABU. Od září jsou připraveny čtyři workshopy, jejichž cílem je detailně seznámit žáky druhého stupně základních škol s jednotlivými částmi chytré dílny. Během léta budou na webových stránkách iQFABLABU vypsány termíny workshopů i pro veřejnost.

První návštěvníci uvidí iQFABLAB v červnu

Pilotní provoz začíná hned 1. června 2019. Aktuálně bude iQFABLAB otevřen pro veřejnost o sobotách, přičemž děti budou muset být pod dohledem osoby starší 18 let. Na stránkách www.iQfablab.cz jsou již nyní vypsány konkrétní termíny programů, které jsou určeny veřejnosti. K dispozici budou vždy odborní lektoři, kteří budou zodpovídat za všechna pracoviště.

Ve všedních dnech bude dopolední provoz vyhrazen žákům ze základních škol, odpolední hodiny potom studentům Technické univerzity v Liberci. „Do vzniku iQFABLABU se zapojila právě i TUL. Její studenti budou moci využívat ke svým školním pracím prostory a vybavení iQFABLABU zdarma,“ doplňuje Pavel Saal.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky