Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  17.05.2019 13:24:32

Vstupujeme do nestabilního období. Jak se připravuje trh?

Finančním trhům se trochu ulevilo po zprávě, že prezident Trump možná prozatím odloží hrozící rozhodnutí o clech na automobily. Vzápětí se objevily nové obavy z dalšího vývoje napjatých americko-čínských vztahů vyvolané zásahem Spojených států proti firmě Huawei.

 


Po zveřejnění rozhodnutí Trumpovy vlády o odložení cel na automobily se trh snažil tvářit pozitivně. Otázka cel na dovoz automobilů je z pohledu Spojených států poměrně složitá, protože dodavatelský řetězec automobilových součástek je natolik globalizovaný, že je v podstatě nemožné uvalit cla, která by se týkala jen zahraničních dodavatelů, protože američtí výrobci automobilů samozřejmě získávají součástky ze zahraničí. Nejvíce z tohoto oznámení zřejmě vytěžilo mexické peso.


Huawei na blacklistu
Přes noc však došlo k dalšímu odklonu od rizika, zejména v Asii poté, co Trumpova vláda oznámila opatření proti čínskému výrobci Huawei. Společnost se dostala na seznam amerického Úřadu pro průmysl a bezpečnost, což znamená, že pro ni bude daleko složitější získávat součástky od amerických výrobců. Jde o značnou eskalaci, která míří do jádra otázky „transferu technologií“ a národní bezpečnosti, což ztíží schopnost Spojených států a Číny dosáhnout hlubší obchodní dohody.

Komedie jménem brexit
Libra dnes opět zamířila dolů, protože se předpokládá, že premiérka Theresa Mayová hodlá při hlasování počátkem června zrecyklovat dohodu o brexitu. Neočekává se však, že by dohoda prošla. Diskuse mezi stranami nikam nevedou a je pravděpodobné, že Mayová bude po neúspěšném hlasování muset odstoupit. Dlouhodobá situace je stejně nejistá jako kdykoli předtím. Libra bude asi dál trpět na nejistém globálním trhu.

Míří Amerika do krize?
Spojené státy zveřejnily nepříjemná data – klíčové maloobchodní tržby měsíčně poklesly (poslední měsíce vykazují značnou volatilitu, ale růst americké spotřeby se letos jasně zpomaluje). Průmyslová výroba je také velmi slabá s nepříjemným meziměsíčním poklesem -0,5 %, což znamená, že meziroční pokles se blíží 1 %. Výnosy amerických vládních dluhopisů se opět snížily. Benchmark desetiletých dluhopisů se blíží minimům cyklu a sazby dvouletých dluhopisů už na minimum klesly, zatímco trh nyní do konce roku očekává dvě snížení úrokových sazeb Fedu.


Graf: GBPUSD
Libra je pod značným tlakem a po neúspěšném červnovém hlasování by mohla prozkoumat celé rozmezí kurzu GBPUSD směrem k 1,2500 poté, co spadne k oblasti 1,2900.


Vybrané měny
USDdolar je neutrální měnou, kolem které se poslední dobou vše točí – JPY získal při poklesu chuti riskovat víc podpory a podobně jsou na tom i (některé) rizikové měny. Stabilita na většině rozvíjejících se trhů začíná přepínat důvěru, protože některé úvěrové spready zamířily špatným směrem.
EUR – s blížícími se volbami do EP (23. – 26. května) roste politický tlak, kterému přispívá hlavně Salviniho vyzývavá rétorika z poslední doby, která by mohla ovlivnit výsledky. Vzhledem k napjatým vztahům v italské vládní koalici můžeme v nadcházejících týdnech očekávat nový vývoj.
GBPlibra prorazila níž a má prostor k většímu pohybu vůči euru i USD před pravděpodobným červnovým hlasováním, které vyústí v další kolo politických rozhodnutí.

O autorovi:
John Hardy se k Saxo Bank připojil v roce 2002 a vedoucím oddělení forexu se stal v říjnu 2007. Zaměřuje se na strategie a analýzy na měnovém trhu z hlediska fundamentálních ukazatelů, makroekonomických změn a vývoje technických ukazatelů.
Hardy za svou práci získal řadu ocenění a byl uveden jako nejúspěšnější prognostik pro rok 2015 za období 12 měsíců ze 30 pravidelných přispěvatelů týdenní rubriky FX. Jeho sloupek o měnových trzích je často citován a Hardy je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC a Bloomberg.
Hardyho přístup k obchodování je kombinací vývoje fundamentálních ukazatelů se zaměřením na grafy, které potvrzují tyto fundamentální vyhlídky. Hardy publikuje denní FX Aktuality pro Saxo Bank, nabízí okamžité komentáře týkající se nových opatření centrální banky, makroekonomických trendů a technického vývoje v závislosti na grafech. Pravidelně také přispívá do Čtvrtletních vyhlídek a ročních Šokujících předpovědí Saxo Bank. John Hardy absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním.

Globální online investiční banka

Skupina Saxo Bank, specialista na multi-asset obchodování a investice, nabízí kompletní sadu obchodních a investičních nástrojů, technologií a strategií. Už téměř 25 let poskytuje jednotlivcům i firmám přístup k profesionálnímu obchodování a investicím prostřednictvím svých technologií a zkušeností. Mnohokrát oceněné obchodovací platformy jsou dostupné ve více než 20 jazycích a jsou využívány více než stovkou finančních institucí na celém světě. Saxo Bank byla založena roku 1992, sídlí v Kodani a zaměstnává 1500 lidí ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Paříže, Curychu, Dubaje a Tokia.

Více informací na:www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688