Patrik Hudec (Generali Investments)
Okénko investora  |  17.05.2019 12:55:25

ČNB zvýšila úrokové sazby. Eurozóna překvapila solidním růstem HDP

Na globálních trzích i ve středoevropském regionu v dubnu klesly ceny vládních dluhopisů. V případě těch českých měly kromě vnějších faktorů vliv také kroky ČNB. Ceny ropy se vyšplhaly na nejvyšší úrovně od loňského listopadu.

Příležitosti:

  • Uklidnění situace na finančních trzích vyústilo v zisky rizikových aktiv a mírný růst výnosů vládních dluhopisů z lokálních minim, dosažených v závěru března. Ovlivnila to zejména absence výrazných negativních zpráv v situaci, kdy nehrozí zpřísňování měnové politiky v USA ani v jiných systémově významných světových ekonomikách.
  • Poslední data potvrdila čínský závazek expanzivní měnové i fiskální politiky. Podle čínské vlády kleslo jen v prvním čtvrtletí daňové zatížení obyvatel a firem o 342 miliard yuanů (51 miliard dolarů). Daňové úlevy by za celý rok měly dosáhnout 2 000 miliard yuanů. Poslední data zároveň indikují výrazný úvěrový impuls, který by se měl se zpožděním pozitivně projevit v ekonomické aktivitě.

Hrozby:

  • Z celkově pozitivního vývoje na rozvíjejících se trzích vybočilo Turecko. Investory zneklidňuje především přetrvávající závislost na vnějším financování a obavy o stabilitu bankovního sektoru. Nárůst prodejních tlaků po důležitých klíčových lokálních volbách z 30. března dokonce donutil tureckou centrální banku k dočasnému utažení likvidity s cílem vytlačit spekulanty proti liře z trhu. I proto se krátkodobé sazby v Turecku pohybovaly vysoko nad 100 %.
  • Znovu a poměrně nečekaně se rozhořel obchodní spor mezi USA a Čínou. Spojené státy jako reakci na stále se prodlužující jednání mezi oběma zeměmi zvýšily (s platností od pátku 10. května) současné desetiprocentní clo na zboží z Číny v objemu 200 miliard dolarů (4,6 bilionu ) ročně na 25 %. Americký prezident zároveň pohrozil, že USA „zanedlouho“ zavedou 25% clo také na výrobky v objemu 325 miliard dolarů (7,5 bilionu ), které zatím clu nepodléhají - riziko pro globální ekonomiku.

Ceny ropy se minulý měsíc vyhouply na nejvyšší úrovně od loňského listopadu. Klíčové příčiny se zdají být na straně nabídky. USA překvapivě ukončily platnost licencí, které osmi vybraným zemím umožňovaly dovážet íránskou ropu bez hrozby amerických sankcí. Od května tak z trhu mizí většina z 1,3 mil. barelů íránských exportů. Množí se signály ze strany kartelu OPEC a Ruska, že by platnost současných omezení produkce mohla vypršet bez náhrady už v červnu, což by na trh vrátilo část zejména saúdsko-arabské ropy.

Akcie jsou blízko svých historických maxim

Akciové trhy podpořila politika centrálních bank, optimismus ohledně čínské ekonomiky a příznivé firemní výsledky v USA. Index S&P 500 si připsal 4 %, finanční tituly vzrostly díky výsledkům bank o 9 %. V nové výsledkové sezóně zatím reportovalo 77 % společností zisky nad očekáváními. Přesto se čeká meziroční pokles zisků o 2,3 %.

 

Evropský index skončil o 3 % výše, přičemž vítězem tu byly automobilky. Výsledková sezóna v Evropě teprve začala, ale očekávání jsou pesimističtější. Zisky mají klesnout o 4,2 %, přičemž zatím pouze 48 % společností předčilo očekávání. V CEE zaznamenal index zisk 2 % (tažen Maďarskem a Polskem).

Ceny vládních dluhopisů klesly na globálních trzích i ve středoevropském regionu. Náladu v eurozóně ovlivnil solidní výkon HDP, reportovaný pro 1. čtvrtletí 2019 (mezičtvrtletní růst 0,4 %). České dluhopisy ovlivnily kromě vnějších faktorů také kroky ČNB. Představitelé bankovní rady začali dávat najevo, že úrokové sazby mohou jít nahoru. A ČNB repo sazbu počátkem května skutečně zvýšila, a to o 0,25 procentního bodu na 2,00 %. Nová prognóza ČNB ale zároveň ukazuje, že letos již úroky neporostou. Pro rok 2020 pak počítá s jejich mírným poklesem. Koruna v reakci na novou prognózu ČNB mírně oslabila. 

Patrik Hudec

Patrik Hudec

Má více než desetileté zkušenosti na kapitálových trzích a v současnosti je zodpovědný za oddělení portfolio managementu investičních fondů v Generali Investments CEE. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, program matematika – obor finanční a pojistná matematika. Je držitelem makléřské licence a Bloomberg Product Certification: Fixed Income a Equities. Kariéru zahájil v roce 2004 ve finanční skupině PPF a investiční fondy spravuje od roku 2008.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo LYNX

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688