TNBiz (TN.cz)
Volby  |  17.05.2019 06:55:18

Zůstat, nebo odejít z EU? Czexit připouští jen dvě strany.

Má Česko nadále zůstat v Evropské unii, nebo je alternativou její opuštění? A pokud ano, jako by czexit měl vypadat? Na to se redakce TN.cz zaměřila v dalším díle srovnání programových priorit hlavních politických stran před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

Podívejte se také:
Jaká má být budoucnost EU? Strany řekly, koho by do ní přibraly.
Zachovat volný pohyb, nebo zavřít hranice? Strany odhalily plány.
Zůstat, nebo odejít z EU? Czexit připouští jen dvě strany. 
Má Česko přijmout místo české koruny euro? Odpovědi Ano-Ne od jednotlivých stran v eurovolbách. 

Odchod z EU je tématem hlavně pro menší strany, které jej otevřeně hlásají z volebních poutačů, svých předvolebních klipů, programů a internetových stránek. Mezi sněmovními stranami je alternativou pouze pro SPD a také pro komunisty, pokud se současná Evropská unie nezmění, nebo se bude posouvat blíže k federaci.

Redakce TN.cz položila všem parlamentním stranám následující otázky: Je pro vás odchod ČR z EU alternativou? V jakém případě a za jakých podmínek?

Lidovci o opuštění Evropské unie nechtějí ani slyšet. "Odchod ČR z EU není pro KDU-ČSL alternativou," napsala redakci TN.cz strana.

Že v "žádném případě alternativou není", odpověděli na otázku zástupci hnutí ANO. "Ten, kdo si s pojmem czexit zahrává, tak jde zcela proti našim zájmům. V tuto chvíli alternativa k našemu členství není, za žádných podmínek. Když vidíme, jak proces vystoupení z EU destabilizuje tradiční mocnost, jakou je Velká Británie, tak si nelze představit, jak by to zamávalo s Českem. My chceme silné Česko, a to v silné Unii," dodali. 

Naopak SPD se odchodu z Unie nebrání. "Pokud nedojde k rozhodnutí o organizované transformaci evropské spolupráce směrem ke spolupráci svobodných a suverénních států bez nařízení Bruselu, je odchod České republiky jasnou alternativou. Být součástí nedemokratické EU je v naprostém rozporu se zájmy České republiky," tvrdí hnutí.

Otázku dokonce označili za věc přežití národa a české státnosti! "Pokud nenajdeme sílu k obraně zájmů naší země, budeme postupně likvidováni migrací a islamizací. Už nyní probíhá promyšlená likvidace kulturních a národních hodnot. V rámci boje EU proti diskriminaci migrantů se stávají z původních obyvatel Evropy občané druhé kategorie," myslí si SPD.

Opuštění Unie se naopak brání Piráti. "Členství v EU nám přináší mnoho výhod. Vystoupení by problémy neřešilo, spíš naopak – kvůli realitě trhu bychom museli přijímat evropské regulace bez možnosti je ovlivňovat," upozorňují Piráti.

TOP 09 a STAN, kteří kandidují společně, zásadně odchod z EU odmítají. "Považujeme naše členství v Unii za výhodné. Zůstat v EU je pro naši zem bytostně důležité z ekonomického, politického i bezpečnostního důvodu. Nepodpoříme ani vypsání referenda o vystoupení z EU, protože ho považujeme za zbytečný hazard a nechceme u nás opakovat chaos, který způsobilo ve Velké Británii," jsou přesvědčeni zástupci koalice.

Vedle SPD připouští možnost odchodu z EU i komunisté. Podle nich musí v EU začít debata o přeměně unie, její výsledky je dnes ale těžké předjímat. "Odchod z EU samozřejmě vždy představuje možnost a pro KSČM velmi reálnou, zejména pokud půjde EU cestou federace," napsala KSČM. Trvá ale na vypsání referenda, kterému bude předcházet dlouhodobá celospolečenská debata.

V té by zastánci odchodu museli dát jasně najevo, jak chtějí z EU odejít a jaké vztahy s ní potom chtějí mít. "Za každých okolností se musíme vyvarovat opakování britského brexitového chaosu a český volič tak musí opravdu jasně vědět, pro co hlasuje a jaké to může mít dopady," dodala KSČM.

Czexit vylučuje také ČSSD. Sociální demokraté vyzvali zastánce odchodu z Unie, aby řekli pravdu, co by to pro Česko znamenalo. "Vyšší nezaměstnanost, ztrátu možností studovat v zahraničí, pokles investic a ztížení exportu do EU a pro české politiky konec příležitosti v evropské politice cokoli ovlivnit," vyjmenovává ČSSD možný dopad. "O vstupu do EU jsme hlasovali v referendu, je to vyřešená věc," dodali sociální demokraté. Vyzvali k celospolečenské diskuzi, jak lépe v EU prosazovat české národní zájmy.

A odejít z Unie si nepřejí ani občanští demokraté. "Jsme geograficky, ekonomicky i historicky součástí Evropy, a tudíž se musíme podílet i na jakékoli formě uspořádání vztahů mezi evropskými státy. Neměli bychom ale jen pasivně plout s proudem. Musíme mít odvahu prosazovat takovou formu spolupráce, která bude pro Českou republiku výhodná," odpověděla pro TN.cz ODS. 

Strany byly seřazeny sestupně podle vylosovaných čísel, s nimiž jdou do voleb.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688