Máme 12 nejčastějších typů kolegů, jak s nimi můžeme vyjít?

Čím větší společnost, tím více typů lidí. S někým vyjdete lépe, s někým je to složitější, nicméně pro dobrou atmosféru na pracovišti je důležité, aby konfliktů mezi kolegy bylo co nejméně. S jakými typy kolegů se můžete v práci setkat a jak s nimi nejlépe vyjít? Kristýna Králová z personálně poradenské společnosti Hays uvádí 12 nejčastějších typů a radí, jak s nimi na pracovišti nejlépe vyjít.

1. Vítěz

Jak ho poznáte: Je to ten, na koho se váš šéf podívá, pokud je potřeba něco zařídit. V zásadě lze vítěze popsat jako ideálního zaměstnance. Vítěz je osobnost, na kterou se můžete obrátit v důležitých okamžicích a při velkých projektech. Netřeba dodávat, že tato osoba má dlouhý seznam úspěchů, zůstává klidná a strukturovaná v každé situaci a je schopna převzít zodpovědnost. Vítěz je pro společnost skutečným přínosem.

Jak s ním vyjít: Podporujte ho a povzbuzujte. Ukažte mu dostatek uznání a nezapomeňte se zeptat sami sebe: „Co se mohu od této osoby naučit dělat ještě lépe?“

2. Tichý hrdina

Jak ho poznáte: Tichý hrdina je typ člověka, který svou práci vykonává, aniž by ze svých výsledků přímo těžil. Nicméně, tento kolega je opravdu nepostradatelnou součástí vašeho týmu. Preferuje zůstat spíše v pozadí. Můžete každý den očekávat stoprocentní výkon. Je velmi podobný Vítězi. Bývá často podceňovaný, ale je pro dobrý výsledek týmu nezbytný.

Jak s ním vyjít: Dejte mu najevo, že jeho úspěchy jsou viditelné a pokuste se ho vytrhnout z jeho komfortní zóny tím, že ho zapojíte do příležitostí vést a převzít větší zodpovědnost.

3. Mentor

Jak ho poznáte: Mentor by vás rád učil víc než jen technickou stránku práce. Rád se o své znalosti podělí a poskytne vám širší pohled na způsob práce ve společnosti. Nebojte se ho nechat, aby vám pomohl pokročit ve vaší kariéře, protože pro vás chce jen to dobré.

Jak s ním vyjít: Buďte dobrým studentem a pozorně naslouchejte jeho radám. Pro váš profesní rozvoj je mentor velmi důležitou součástí. Bez ohledu na to, jakou pozici právě teď máte, Mentor je vždy výhodou. Vstřebávejte jeho poznatky o své práci a kariéře, protože vám mohou poskytnout další know-how.

4. Veterán

Jak ho poznáte: Ne, Veterán nemá svou sochu ve firemní kuchyňce. Je to kolega, který je dlouhodobě součástí vaší organizace. Vaši kolegové i on sám vám to budou zřejmě často připomínat.

Jak s ním vyjít: Chcete vědět něco o historii společnosti nebo jejích prvních letech? Veterán je tím, za kým byste měli jít. Zapojujte ho do každodenních rozhovorů a rozhodování, aby se necítil vynechán.

5. Spojenec

Jak ho poznáte: Spojenec je člověk, který je vám blízko nejen během pracovní doby, ale i po ní. Tento kolega může přijmout mnoho rolí: člověka, který naslouchá vašim nápadům, toho, komu se můžete svěřit, nebo někoho, o koho se můžete opřít v těžších časech. Pro mileniály, kteří tento článek čtou, Spojenec je něco jako BFF.

Jak s ním vyjít: Pečujte o toto přátelství! Toto je typ kolegy, na kterého se budete vždy moci spolehnout. Jste nováček a hledáte Spojence? Buďte laskaví a upřímní, snažte se rozvíjet skutečné vztahy.

6. Komik

Jak ho poznáte: Komik přináší na pracoviště neformální a hravou atmosféru. Někdy vidí svět růžovými brýlemi a je mistrem při vyhýbání se vypjatým situacím.

Jak s ním vyjít: Nebojte se nechat Komikem pobavit, dokud nikoho neurazí. Nenechte se však těmito vtípky odvést od vaší skutečné práce. Všechno má svůj čas.

7. Drbna

Jak ji/ho poznáte: „Slyšeli jste, co se stalo X na poradě?“, „Je pravda, že se ve firmě bude propouštět?“, „Opravdu spolu ti dva randí?“. Toto jsou otázky, na které vám Drbna rád/a odpoví. Někteří si rádi šokující příběhy vymýšlí, jiní zase rádi tráví čas tím, že šťavnaté příběhy vyhledávají a vyprávějí dále.

Jak s ním/s ní vyjít: Na Drbnu si dávejte pozor. Pravděpodobně ji najdete někde stranou, nebo u stolu někoho jiného, zaneprázdněnou odhalováním nejnovějších klepů. Pokud se vám tyto příběhy dostanou, chovejte se moudře a nechte si je pro sebe. Berte tyto zprávy s rezervou a dávejte si pozor na to, co říkáte, je-li tato osoba poblíž. Mohlo by se stát, že se stanete součástí dalšího příběhu.

8. Šplhoun

Jak ho poznáte: Tento typ lidí se označuje ve firmách různými jmény. Strategie Šplhouna je ale jednoduchá: udělat téměř cokoliv, čím se zalíbí nadřízenému. Říkat pěkné věci, komplimenty,… To obvykle vede k tomu, že není mezi svými ostatními kolegy příliš oblíbený, ale to je zkrátka neodmyslitelné riziko tohoto přístupu.

Jak s ním vyjít: zda je systém Šplhouna účinný nebo ne, je jen jeho problém. Je lepší ho nechat na pokoji. Nechte se však motivovat k tomu, abyste ukázali své vlastní úspěchy a svým nadřízeným připomněli přidanou hodnotu, kterou společnosti přinášíte.

9. Potížista

Jak ho poznáte: Potížista je pro společnost přínosem pouze tehdy, pokud by firma vydělávala na stěžování. Zkušenosti ukazují, že pozitivní dopad blízkosti člověka, který má neustále s něčím problém je vzácností. Tento druh chování může být výsledkem frustrace, nudy, stresu nebo nespokojenosti v práci.

Jak s ním vyjít: Nenechte se přetáhnout na jeho negativní vlnu. Místo toho se snažte proaktivně odvrátit konverzaci na pozitivnější téma, například řešení jeho frustrace.

10. Politik

Jak ho poznáte: Politik přichází ve všech tvarech a velikostech. Potkali jste někdy někoho, koho jste považovali za spojence, který vás potom bodl do zad tím, že představil váš nápad jako by byl jeho?

Jak s ním vyjít: Buďte ostražití a mějte své štíty v pohotovosti, i když to může vypadat, že to není potřeba. Vše, co Politik říká, berte s velkou rezervou.

11. Flákač

Jak ho poznáte: Flákač je jako fata morgana. Vypadá opravdu zaneprázdněně, zatímco ve skutečnosti předává své povinnosti ostatním a žije z jejich úspěchu.

Jak s ním vyjít: Pokud jeho jednání neovlivní vás ani váš tým, je nejlépe ho ignorovat. Pokud vás a vaši práci jakkoliv ovlivňuje, je nutné na toto chování upozornit. Pokud je Flákač vaším podřízeným, je třeba na něj zaměřit více pozornosti tím, že mu budete zadávat konkrétní cíle a termíny.

12. Nováček

Jak ho poznáte: Nováčkem může být třeba absolvent, nebo kdokoliv, kdo nedávno nastoupil do vaší společnosti.

Jak s ním vyjít: Vzpomínáte si na své první nepříjemné první dny v nové práci? Je čas se posunout a stát se mentorem. Vezměte tuto osobu pod svá křídla, pokud je to nutné, a každý den mu dejte šanci naučit se něco nového. Váš nový kolega bude velmi vděčný.

 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky