TNBiz (TN.cz)
Investice  |  16.05.2019 19:55:46

Česko popelnicí EU, aneb dvojí kvalita potravin: Strany mají řešení

Jak dál postupovat v otázce dvojí kvality potravin? Jsou přijatá opatření dostatečná, či by měla být ještě zpřísněna? Redakce TN.cz se zeptala osmi politických stran, které v průzkumech před volbami do Evropského parlamentu dosahují nejvyššího výsledku, a přináší srovnání jejich odpovědí.

Dvojí kvalita potravin je jedno z evropských témat, které voliče trápí nejvíce. I proto se na různě kvalitní potraviny strany zaměřily v předvolební kampani. Evropský parlament přijal na svém posledním zasedání ve stávajícím složení směrnici o ochraně spotřebitele, kritici jí ale vyčítají, že je příliš mírná, dvojí kvalitu nezakazuje, ba ji dokonce přímo legitimizuje.

Redakce TN.cz proto oslovila české parlamentní strany, které usilují o úspěch v eurovolbách. V prvním díle našeho srovnání jejich postojů ke klíčovým evropským tématům se strany vyjadřovaly právě k otázce dvojí kvality potravin.

Všechny dostaly následující otázku: Považujete za dostatečná schválená opatření proti tzv. dvojí kvalitě potravin. Budete se zasazovat případně o jejich revizi?

ODS je v otázce dvojí kvality poměrně smířlivá. "V zásadě ano. Přijatá pravidla mohla být o něco přísnější, prodávat nekvalitní potraviny pod stejným názvem je nepřijatelné," odpověděla strana na otázku. Jestli považuje opatření za dostatečná. "Na druhou stranu ale není možné zakázat firmám, aby nevycházely vstříc přání zákazníků v jednotlivých zemích nebo odlišným geografickým podmínkám," dodali na dotaz TN.cz občanští demokraté.

ČSSD označuje boj proti prodeji potravin s rozdílnou kvalitou pod stejnou značkou za svůj velký úspěch, a především za úspěch europoslankyně Olgy Sehnalové, "která v EU trvale tlačí na výrobce a supermarkety, aby se limonáda nebo prací prášek jedné značky neprodávaly v Česku v horší kvalitě než v Německu," napsali sociální demokraté. 

"To nám ale nestačí. Chceme, aby bez rozdílu platila zásada: stejná značka = stejný obal = stejná kvalita. A to nejen u potravin, ale také u drogerie, kosmetiky, hygienických potřeb nebo třeba elektroniky," požaduje ČSSD.

KSČM dokonce označila schválená opatření za "naprosto nedostatečná". Komunisté chtějí dvojí kvalitu zařadit mezi nekalé obchodní praktiky, proto považují revizi směrnici za nutnost. "Z textu navíc pod tlakem přímo nevolené Komise vypadl i minimální požadavek na označování rozdílného složení. Zdůrazňujeme, že se tak stalo až po závěrečném trialogu (jednání zástupců tři hlavních institucí EU), netransparentně a v zákulisí," nelíbí se komunistům. Upozornili také, že frakce, jíž jsou členy, byla v hlasování nejjednotnější.

Přijatou směrnici za dostatečnou nepovažují ani zástupci koalice STAN a TOP 09. "Naším hlavním cílem v oblasti kvality potravin je dosáhnout zpřesnění a posílení kontrolních mechanismů založených na celoevropské databázi o nebezpečných výrobcích a potravinách. Dále se pak chceme věnovat problematice potravin klamavě označovaných jako potraviny pocházející ze zvířat chovaných ve venkovních podmínkách, zatímco ve skutečnosti pocházejí z průmyslových velkochovů," napsali zástupci koaliční kandidátky.

"Rovněž je pro nás nepřijatelná dvojí kvalita potravin, která navíc porušuje už současné evropské právo, bohužel nedostatečně vymáhané. Budeme proto požadovat jeho zpřesnění a důsledné vymáhání. Dále budeme prosazovat širší ochranu spotřebitelů na online trhu," dodala koalice.

Nedostatečná jsou opatření také pro Piráty. "Nemyslíme si, že by občané měli být v roli detektivů, kteří musí dvojí kvalitu sami dokazovat. Dvojí kvalita potravin patří na seznam zakázaných obchodních praktik," prosazují Piráti, kteří v končícím volebním období v Evropském parlamentu zastoupení neměli.

V Evropském parlamentu nebyla ani SPD. "Každá země musí mít právo stanovit normy potravin a kontrolovat tuto kvalitu. To je zásadní řešení. Dvojí kvalita potravin je podvod. V rámci rychlého řešení je nutné zákaz prosadit bez odkladu v rámci EU a pak kontrolu a stanovení norem předat národním zemím," navrhuje Svoboda a přímá demokracie.

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš označil na tiskové konferenci k zahájení předvolební kampaně Česko za popelnici Evropy. Přijatou směrnici tak považují za nedostatečnou i v ANO. "V jisté míře dokonce umožňuje výrobcům a obchodníkům poskytovat zboží dvojí kvality na trhy za využití různých výjimek, které nová směrnice obsahuje. To je nepřípustné a bude nutné v další funkčním období EP iniciovat kroky, které toto téma budou řešit důsledně," chce ANO.

KDU-ČSL napsala, že její europoslanci i bývalý ministr Marian Jurečka proti tomuto fenoménu několik let intenzivně bojovali. "V našem aktuálním programu požadujeme definitivně ukončit praxi dvojí kvality potravin a zboží v EU jako jednoho z důležitých bodů zájmu našich spotřebitelů," vzkázali lidovci. 

Odpovědi stran byly seřazeny vzestupně podle jejich vylosovaných čísel.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688