Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  16.05.2019 12:23:06

Německý Elevion ze skupiny ČEZ koupil tamní skupinu Hermos

Německý Elevion ze skupiny ČEZ koupil tamní skupinu Hermos, zaměřující se na automatizační a IT řešení pro průmysl, energetiku, životní prostředí, budovy a zdravotnictví. ČEZ to dnes uvedl na svém webu, cenu nespecifikoval. Transakci schválily antimonopolní úřady a byla dokončena. V minulém roce dosáhla skupina Hermos celkového obratu téměř 90 milionů eur (asi 2,3 miliardy korun).

Hermos nyní zaměstnává přes 500 lidí, většinu v hlavním sídle v Mistelgau u Bayreuthu. Skupina dodává řešení sestávající z inženýrinku, výroby rozvaděčů, softwaru pro systémy automatizace a IT systémy a z poprodejního servisu. Na začátku letošního roku koupil Elevion německou strojírenskou firmu En.plus. Deník E15 tehdy uvedl, že celkovou pořizovací cenu vyčíslil ČEZ v účetní závěrce na 357 milionů korun.

Za koupi 95procentního podílu v Elevionu zaplatil ČEZ v roce 2017 přes pět miliard korun. Pět procent zůstalo bývalým vlastníkům, kteří pokračují v současném managementu firmy. V roce 2018 utržil Elevion kolem 400 milionů eur (asi deset miliard korun), skupina zaměstnává téměř 3000 lidí.

Vedle skupiny Elevion, zaměřující se zejména na dodávky a instalační práce pro průmysl a administrativní budovy, vlastní ČEZ v Německu skupinu Kofler Energies, která obdobné zakázky především projektuje. Obě firmy podle dřívějšího vyjádření přináší ČEZ největší objem tržeb ze společností segmentu komplexních energetických službách (ESCO).

Sektor ESCO (Energy Service Company) se zaměřuje na komplexní energetické potřeby firem, obcí a institucí, zajišťuje dodávky komodit, energetické audity a energetické poradenství, externí dodávky tepla a elektřiny nebo výstavbu kogeneračních jednotek a instalaci fotovoltaických elektráren. Je také dodavatelem služeb souvisejících s veřejnou a firemní elektromobilitou.

ESCO službám se v ČEZ věnují dva týmy spadající pod divizi obchod a strategie: ČEZ ESCO působící v Česku a na Slovensku a ESCO International působící v dalších zemích včetně Německa. Místopředseda představenstva ČEZ Tomáš Pleskač v březnu uvedl, že celkové tržby ČEZ v ESCO službách stouply loni meziročně o 120 procent na 16 miliard korun. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš doplnil, že letos očekává ČEZ tržby v segmentu přes 20 miliard korun.

Tržby celé skupiny ČEZ loni činily 184,5 miliardy korun, meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688