Tiskové zprávy  |  16.05.2019 10:45:00

Růst trhu technického spotřebního zboží v České republice v prvním čtvrtletí roku 2019

GfK TEMAX výsledky za Českou republiku, Q1 2019: Trh s technickým spotřebním zbožím zaznamenal v České republice v prvním čtvrtletí roku 2019 ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku nárůst o více než 6 procent.

Na pozitivním vývoji se podílela většina sektorů s výjimkou fota (PH) a informačních technologií (IT), které v meziročním srovnání prvního kvartálu zaznamenaly pokles. Nejvíce rostoucími sektory byly telekomunikace (TC) a kancelářská technika (OE).  

Spotřební elektronika

Dvouciferný nárůst tržeb v sektoru spotřební elektroniky zaznamenaly sledované kategorie reproduktorů včetně soundbarů a přenosných bezdrátových reproduktorů. Došlo k meziročnímu růstu prodejů televizorů a set-top-boxů pro příjem vysílání ve standardu DVB-T2. Naopak poptávka po sluchátkách bez mikrofonu klesá.

Foto trh

Foto trh zaznamenal růst tržeb v kategorii systémových kompaktů díky novým modelům s full-frame snímačem. Opačným směrem se vydaly digitální fotoaparáty, kde pokračuje jejich celkový pokles prodejů.

Velké domácí spotřebiče

V sektoru velkých domácích spotřebičů pokračuje  příznivý vývoj ve většině produktových kategorií. Hodnotu prodejů táhnou mrazničky, chladničky a pračky. V červených číslech v meziročním srovnání vycházejí odsavače par a mikrovlnné trouby.

Malé domácí spotřebiče

V sektoru malých domácích spotřebičů pokračuje solidní růst celého sektoru z předchozího roku. Nejvyšší tempo růstu zaznamenáváme u kávovarů, fritéz, zubní hygieny, elektrických hrnců a pánví a přístrojů na úpravu vzduchu. Spotřebitelé jsou ochotni investovat do produktů s vyšší přidanou hodnotou, a tak u většiny kategorií roste průměrná cena. Kategorie, které naopak zaznamenávají pokles poptávky, jsou konvice, kuchyňské roboty/mixéry, vysoušeče vlasů, kulmy/kulmofény a žehličky.

Informační technologie

Sektor informačních technologií zaznamenal dvouciferný nárůst monitorů s úhlopříčkou 25 palců a více. K meziročnímu růstu došlo u segmentu herních a ultratenkých notebooků. Opačným směrem se vydal vývoj stolních a přenosných počítačů, kde byl zaznamenán negativní vývoj.Došlo i k výraznému poklesu tabletů z hlediska prodaných kusů.

Telekomunikace

Růst váhy prémiových chytrých telefonů byl zaznamenán v sektoru telekomunikací. Roste také poptávka po nositelné elektronice. Negativní vývoj byl zaregistrován u chytrých telefonů s velikostí displeje pod 5,5 palce.

Kancelářská technika

Segment kancelářské techniky zaznamenal pozitivní vývoj v kategorii multifunkcí, zejména v segmentu laserových zařízení. Naopak prodeje samostatných tiskáren meziročně klesají.

GfK TEMAX® zprávy za všech 41 zemí, včetně datových tabulek jsou dostupné na: http://temax.gfk.com/reports/

GfK TEMAX® sleduje prodeje technického zboží ve více než 41 zemích. Výsledky jsou založeny na maloobchodním panelu GfK, do kterého je zapojeno zhruba půl milionu maloobchodních prodejen po celém světě. Cílem GfK je zajistit, aby data za panel byla co nejpřesnější.


O GfK
GfK propojuje data s vědou. Naše inovativní průzkumná řešení poskytují odpovědi na klíčové obchodní otázky týkající se spotřebitelů, trhů, značek a médií nejenom na dnešních trzích, ale i těch budoucích. GfK, jako výzkumná a analytická společnost, slibuje svým klientům po celém světě "Growth from Knowledge" (růst na základě znalostí).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688